Ugrás a tartalomra

Von der Leyen Budapesten: volt értelme találkozni Orbánnal

2022.05.09
22:23
2022.05.10
07:07
Forrás
Euronews
Az Oroszország elleni szankciók és az energiabiztonság volt a téma.

Ursula von der Leyen Budapesten tárgyalt Orbán Viktor magyar kormányfővel. Az Európai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy volt értelme a találkozónak, ugyanakkor hozzátette: előrelépés történt, de további munkára van szükség. Ursula von der Leyen a Twitteren azt írta: a megbeszélés Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel hasznos volt a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdések tisztázásához. Az Európai Bizottság elnöke kiemelte: összehív egy videokonferenciát a regionális szereplőkkel az olajinfrastruktúrával kapcsolatos együttműködés megerősítése érdekében.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is megerősítette: történt némi előrelépés, de sok dolgot kell még megbeszélni, hogy Magyarország változtasson az álláspontján. A tárcavezető elmondta: részletesen tájékoztatták Ursula von der Leyent, hogy milyen hatásokkal járna a kőolajra vonatkozó szankciók elfogadása, és kérték, hogy fontolja meg a büntetőintézkedésekre vonatkozó javaslatcsomagot ebben a formában. Szijjártó Péter közölte: amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást a Magyarország energiabiztonságára vonatkozó negatív hatásokra, addig a magyar kormány nem tudja támogatni ezt a szankciócsomagot, mert az egy „Magyarországra dobott atombombával ér fel” - ismételte meg Orbán Viktor szavait a külügyminiszter.

Magyarország néhány más tagállammal együtt vitában áll az Európai Bizottsággal az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagot illetően. Budapest ellenzi azt, hogy az unió megtiltsa az orosz olaj behozatalát. Szlovákia és Csehország sem támogatta az eredeti bizottsági tervet és hosszabb átmeneti időszakot szeretnének.

Ursula von der Leyen
Orbán Viktor

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.