Ugrás a tartalomra

Vučić: Az eddigi legnehezebb egyeztetésen vagyunk túl

2023.01.20
18:21
2023.01.20
19:09
Forrás
Pannon RTV
Mindent megtettem azért, hogy megóvjam Szerbiát - ezt mondta Aleksandar Vučić miután Belgrádban tárgyalt Miroslav Lajčakkal, Gabriel Escobarral, valamint Franciaország, Németország és Olaszország tanácsadóival.

A belgrádi tárgyalás fő témája a Belgrád és Priština közötti kapcsolatok mielőbbi normalizálása volt. A stabilitás alappillére pedig a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozása - mondta Miroslav Lajčak, az unió Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős különmegbízottja.

„Arról tájékoztatnám önöket, hogy ma intenzív, nehéz, de őszinte megbeszélést folyattunk. Ennek az eredményét biztatónak érezzük. Vučić elnök úr felelősségteljes hozzáállást tanúsított, valamint megmutatta elszántságát, hogy nehéz döntéseket hozzon a béke és Szerbia európai perspektívája érdekében. Számunkra a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozása a stabilitás egyik alappillére. Mi továbbra is meg vagyunk arról győződve, hogy a szeptemberben bemutatott terv, amiről ma tárgyaltunk a Szerbia és Koszovó közötti viszony normalizálásának, és a régió európai integrációjának a legjobb módja. A munkát haladéktalanul folytatni fogjuk.”

Az ülésen elhangzottakról, illetve a Szerbia és Koszovó közötti viszony normalizálását tartalmazó tervről Aleksandar Vučić nem árult el sokat. Azt azonban elmondta, hogy tárgyalófelei ismertették vele azokat a kihívásokat és problémákat, amelyekkel Szerbia szembesülne, ha nem egyezne a tervvel. Hozzátette, ő mindent megtett azért, hogy megóvja Szerbiát.

„A mai egy nagyon nehéz, lehet, hogy az eddigi legnehezebb egyeztetésünk volt. Egy nyitott és komoly vita. Amiben egyetértettünk, az az, hogy a befagyasztott konfliktus nem megoldás. Ugyanis, ha befagyasztott konfliktus van, akkor csak idő kérdése, hogy azt valaki mikor fogja kiolvasztani, egyes felelőtlen személyek pedig romba dönthetik a békét és a stabilitást az egész Nyugat-Balkánon.”

Miroslav Lajčak, az EU Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős különmegbízottja, Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja, valamint Franciaország, Németország és Olaszország tanácsadói a nap folyamán Prištinába is ellátogattak, ahol a koszovói kormány tagjaival egyeztettek.

Nyugat-Balkán
Koszovó

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.