Ugrás a tartalomra

Vučić az energiaválságról, Koszovóról és a béremelésekről

2021.10.15
23:25
2021.10.16
16:25
Forrás
Pannon RTV
Szerbia dolgozik az energiaválság következményeinek elhárításán, mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság ne érezze a világpiaci árak emelkedését – hangzott el a Prva Televízió műsorában. Vučić a nyugdíjak és fizetések emeléséről is beszélt.

Szerbiára is kihatással van az energiaválság, ezért az ország vezetésére nagy feladat vár az elkövetkező időszakban – emelte ki Aleksandar Vučić a Prva Televízió műsorában. Szerbiának az év végéig érvényes szerződése van a gázszállításról Oroszországgal, ez alapján napi 6,5 millió köbméter gázt használhat kedvezményes áron (270 dollár ezer köbméterenként), azonban az ezen felüli fogyasztást a jelenlegi 1200 dolláros áron kellene megvásárolnia. Ennek elkerülése érdekében az ország a felhalmozott gáztartalékait fogja használni, hogy ne vásároljon ilyen magas áron és ne kelljen emelnie a földgáz árát az idén – magyarázta Aleksandar Vučić. A jövő szempontjából különösen fontos a Vlagyimir Putyinnal való találkozó, amelyre az előzetes bejelentések szerint november 25-én kerül sor – mondta az államfő. Hozzátette, hogy a polgárok nyugodtak lehetnek, mert az ország áramellátása is biztosítva van.

Aleksandar Vučić arra is kitért, hogy amennyiben sikerül tartani a terveket, a nyugdíjak és fizetések is emelkedni fognak a következő év elején. Kiemelte, hogy a nyugdíjak 6, míg a fizetések 8 százalékkal fognak emelkedni.

Az előző napokban történt koszovói zavargásokra is kitértek a beszélgetésben. Ezzel kapcsolatban Vučić elmondta, hogy Pristina nem tartja be a Brüsszeli egyezménybe foglaltakat és folyamatosan a térség destabilizációján dolgozik. Most a korrupció elleni küzdelem nevében tették ezt, és egyes európai országok legitimálják is a cselekedeteiket – mondta Szerbia elnöke. Hozzátette: elvárja, hogy a KFOR végezze a munkáját a térségben és megvédje a koszovói szerbeket.

Az államfő Dijana Hrkalović letartóztatásáról is megkérdezték. A Belügyminisztérium egykori államtitkárát ma tartóztatták le annak a gyanújával, hogy bizonyítékokat tüntetett el Vlastimir Milošević meggyilkolásának ügyében. Aleksandar Vučić elmondta, hogy Szerbiában nincsenek kivételezettek, és mindenki felelni fog a tetteiért. Hozzátette: az idén nem történt egy maffia leszámolás szem Szerbiában, ez annak az eredménye, hogy az elmúlt időszakban Szerbia határozottan lépett fel a szervezett bűnözés ellen. Hozzátette, hogy a legfontosabb, hogy az ország polgárai biztonságban érezzék magukat.

A koronavírus helyzettel kapcsolatban az államfő elmondta, hogy intézkedések várhatóak, azonban az elsődleges cél a vakcináció. A védekezés legjobb módja a vírussal szemben a védőoltás, az országban pedig elég vakcina van – hangsúlyozta Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.