Ugrás a tartalomra
FoNet/Instagram Budućnost SrbijeAV

Vučić: Az EU-nak bővítésre van szüksége a Brexit után

2021.09.01
13:28
2021.09.01
16:05
Forrás
Szerbiai RTV
Európai úton halad Szerbia - hangsúlyozta Aleksandar Vučić a Bledi Stratégiai Fórumot követően. A szerb államfő hangot adott meggyőződésének is, miszerint az EU-nak szüksége van az újabb bővítésre a Brexit után.

Szerbiának javítania kell a lakosainak életkörülményein, gondoskodnia kell az országról a szomszédos országokkal egyetemben - mondta az uniós csatalakozás kapcsán Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, Belgrád és Pristina viszonyát pedig normalizálni kell.

„Nem lehetünk az Európai Unió tagja, amíg nem rendezzük a kapcsolatainkat Pristinával. Ez egyértelmű mindenkinek. Nem szabad hazudni ebben a kérdésben senkinek Szerbiában.”

FoNet/Instagram Budućnost SrbijeAV

Vučić az afganisztáni helyzet és a migráció kapcsán újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ezzel kapcsolatban két felvetés van. Az egyik Andrej Babiš cseh miniszterelnöké, a másik pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnöké. Mindkettőjük szerint az Európai Uniónak van szüksége Szerbiára.

„Köszönöm nekik a figyelmet, amit Szerbia irányába mutatnak. Mindenki más is megértette, hogy egységesnek kell lennünk. Ez pedig megmutatja Európa erejét és vonzerejét. Ha belső konfliktusokkal kell szembenéznie, akkor elveszíti a vonzerejét, ezzel pedig Európa elveszíti az erejét is. Ezért azt gondolom, hogy Európának meg kell mutatnia a lehetőségeit, hogy továbbra is vonzó legyen, hogy a nemzetek továbbra is az Európai Unió részei akarjanak lenni.”

Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Vučić szerint a jövőben Szerbia és a Nyugat-Balkán többször szerepel majd az Unió képzeletbeli napirendjén. A bledi konferencia szervezőinek pedig megköszönte, hogy bemutathatta Szerbia elképzeléseit.

A szerb államfő Miroslav Lajčakkal, az EU különmegbízottjával is találkozott Szlovéniában.

Aleksandar Vučić
Bled
Szlovénia
Brexit

Most

11:20

Folyamatos az oltás Szabadkán

Ahogy egész Szerbiában, úgy Szabadkán is folyamatosan zajlik a koronavírus elleni oltások felvétele. Vasárnap előzetes bejelentkezés nélkül a Pfizer, a Sinopharm és a Szputnyik vakcinával folyt az oltakozás a szabadkai új városházán lévő oltóponton.

Népszerű