Ugrás a tartalomra

Vučić Dávid és Góliát harcának nevezte saját küzdelmét Koszovó kapcsán

2018.11.27
13:27
2024.03.19
08:43
Forrás
Szerbiai RTV
A közmédiának adott interjút Aleksandar Vučić szerb államfő.

A koszovói helyzet, Szerbia jelenlegi gazdasági teljesítménye, Oliver Ivanović meggyilkolása, valamint a nemzetközi szervezetek Belgrád és Pristina közötti párbeszédben kialakított álláspontja is téma volt tegnap abban az interjúban, amit Aleksandar Vučić szerb államfő adott a közmédiának.

A Koszovóval kapcsolatos küzdelme olyan volt, mint Dávid és Góliát harca - jelentette ki az interjújában. Elmondta, Góliátot a nyugati államok és az albánok jelentették. A kompromisszumos megoldást támogatta Koszovó kérdésében, ugyanis anélkül a szerb nemzetnek problémákkal kell szembenéznie. Jelenleg nincsenek egyeztetések a megoldás kapcsán, és nem tudja mit tudna felajánlani a saját nemzetének. Kiemelte, Koszovó 91-92 százaléka albán, akiknek már elismert államiságuk van a nyugati világ részéről. Ezért érzi azt, hogy a kompromisszumos megoldásra való törekvés a célravezetőbb, mintsem a konfliktusok keresése a két fél között.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Az a problémánk, hogy olyan emberekkel folytatunk párbeszédet, akik egyáltalán nem nyitottak, komolytalanok, ezért rendkívül veszélyesek. Olyan emberek, akik nem tisztelnek semmilyen megállapodást, az albánokról van szó. Nagyon komoly problémánk van még emellett, amiről az imént beszéltem, és ez az Európai Unió. Továbbá a kapcsolataink. Miről is van szó? Az EU igazságos velünk szemben? Nem. Sok jót tett eddig nekünk? Valamennyit igen, azonban sok mindent nem.”

Koszovó mellett szó volt gazdaságpolitikáról is. Az emberek jobban élnek majd Szerbiában - mondta a szerb államfő az interjúban. A szerbiaiaknak most is nehéz, és később is az lesz, azonban az nem elhanyagolható, hogy a korábbiakhoz képest jobb a helyzet - részletezte. Hozzátette, 2011-ben 162 euró volt a minimálbér az országban, míg jelenleg 228 euró, ami 41,6 százalékos növekedés. Jövőre pedig további emelésre lehet számítani - szögezte le. Az átlagfizetésről szólva elmondta, az még nem emelkedett 500 euró fölé - ahogyan azt bejelentették - de már 465 euró.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ez nem 500 euró, ahogyan azt ígértem az év végéig. De sokkal több a 336 eurónál. Sajnálom, hogy nem sikerült elérnem. Ahhoz, hogy elérjük, jobb teljesítmény kell a magánszektorban.”

Aleksandar Vučić egyebek között ismét megköszönte a nyugdíjasok türelmét, a járandóságuk korábbi csökkentése miatt, azoknak pedig akik elégedetlenek azt üzente, próbálják meg megérteni azt, hogy elengedhetetlen volt a reformok végrehajtása a gazdasági helyzet javítása érdekében. Szerbia egyik legnagyobb gazdasági problémája jelenleg Koszovó, minden más a legjobb ütemben halad és az emberek jobban élnek majd - szögezte le.

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.