Ugrás a tartalomra

Vučić: A demográfiai problémák megoldásához azonnali cselekvésre van szükség

2019.09.05
12:21
2020.02.28
16:13
Forrás
Pannon RTV
A család fontosságát, a demográfiai problémák megoldásának szükségességét hangsúlyozták európai vezetők a III. Budapesti Demográfiai Csúcson csütörtökön.

Demográfiai csúcsot tartanak Budapesten. A két napos esemény nyitónapján a család fontosságát, a demográfiai problémák megoldásának szükségességét hangsúlyozták az európai vezetők. Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő is előadóként szólalt fel a Várkert Bazárban. A demográfiai csúcson tudósok, politikusok, egyházi képviselők és más közszereplők vesznek részt.

A Várkert Bazárban tartott beszédében Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök kiemelte: helyes a demográfiai változásokat a jelenlegi problémák élére emelni, azon kihívások közé, amelyek azonnali cselekvést követelnek. Minden ország, Közép-Európa és az egész kontinens jövője szempontjából fontos, hogy megoldják ezeket a problémákat – jelentette ki.

Egy Nagykikinda nagyságú városnyi lakosság tűnt el tavaly Szerbiában - erről számolt be Aleksandar Vučić a III. Budapesti Demográfiai Csúcson. A szerb államfő elmondta, több mint 100 ezer ember halt meg tavaly, amíg az újszülöttek száma alig volt több, mint 63 ezer. Ráadásul a szerb társadalom egyre idősebb, az átlagéletkor 43 év, a lakosság 20 százaléka elmúlt 65 éves. Ahhoz, hogy jövőre ne csökkenjen a Szerbiában élő emberek száma, ahhoz arra van szükség, hogy az egy nőre jutó gyerekek száma elérje a 2,1-et, nem csupán az 1,48 mint most - mondta a szerb elnök. A születési arány szinte ugyanolyan Magyarországon is, 1,49. Egész Európában hasonló problémákkal küzdenek - tette hozzá Vučić. Szerbia is hozott bizonyos családpolitikai intézkedéseket, amelyek még nem fejtették ki a kellő hatásukat, de Magyarországon már vannak érezhető eredmények - ismerte el a szerb államfő. Ezen dolgozik most Szerbia is - mondta Vučić a felszólalását követő nyilatkozatában.


Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Továbbra is emelni fogjuk a családi pótlékot, a kismamáknak járó pótlékot, az anyasági támogatást, dolgozunk a feltételek javításán, kötelezni fogjuk először az állami, majd a magánvállalatokat is, hogy óvodákat építsenek az ügyviteli rendszerükben, ahol az anyák ott hagyhatják gyermekeiket, amíg dolgoznak, hogy ne legyen még külön kötelezettségük, és megnézzük, milyen új intézkedésekkel könnyíthetünk még rajtuk.”

Vučić emlékeztetett, Szerbiában elindultak a natalitást serkentő intézkedések, de az eredmények még nem olyan szembetűnőek, habár a korábbi időszakhoz képest megháromszorozták az erre szánt pénzeszközöket. Az idei év első hét hónapjában 741 babával több született, mint tavaly, ami enyhe növekedést jelent, továbbá nőtt a házasságkötések száma is, de a probléma az, hogy a házasodó emberek átlagéletkora 44 év körül van, ami miatt Szerbia egy teljes generációt elveszít, részletezte az elnök.

Orbán Viktor azt üzente, a migráció nem lehet megoldás a népességfogyásra. Az ugyanis lakosságcseréhez vezet. A magyar kormányfő szerint a családpolitikát alkotmányban kell rögzíteni, mert az védelmet jelent. Hozzátette: akkor győztünk, ha egy olyan családtámogatási rendszert tudunk felépíteni, hogy a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon éljenek, mintha nem vállaltak volna gyereket. Ehhez stabil gazdaság kell.

Orbán Viktor kiemelte: „A családpolitikának az alapja a bizalom. Elhiszik-e a családok, hogy azok az intézkedések, amelyeket bevezet egy kormány, ezek olyanok-e, amelyekkel hosszabb távon is lehet számolni. Hiszen a gyerekek vállalása az nem egy pillanat, a gyerekeket fel kell nevelni. Hosszú éveken keresztül van szükség kiszámítható családtámogatási rendszerre. De ha nincsenek rendben a pénzügyek, beállnak a pénzügyi zavarok, és jönnek a megszorító lépések. És minden költségvetései ésszerűsítési rendszer elvesz a családtámogatásból.”

A csúcson szintén résztvevő Andrej Babiš cseh miniszterelnök arról beszélt, hogy a demográfiai változások nem olyan népszerű téma, mint a klímaváltozás, de a csökkenő népességnek hasonlóan súlyos következményei lehetnek az országainkban. A jó államot onnan lehet megismerni, hogy az emberek nem féltik a jövőjüket, a népesség nő, de nem a migráció révén – vélekedett. Kifejtette: Közép-Európa olyan térség, ahol jó élni, ahol jó körülményeket teremtettek a családoknak. A visegrádi régióban nemcsak a jó gazdasági helyzet és a biztonság elsődleges cél, hanem a jó családpolitika kialakítása is – hangsúlyozta. Megjegyezte: fontos családbarát lehetőségeket biztosítani azoknak az anyáknak, akik visszamennének dolgozni, és összességében hatékony családpolitikára van szükség, amely megfelel a mai fiatalok igényeinek.

Tony Abbott korábbi ausztrál miniszterelnök Budapesten elmondta: olyan politikára van szükség, amely támogatja a családokat, és nem bevándorlással akarja elérni a népességnövekedést. Magyarország családbarát programja egyedi, és veszi a politikai bátorságot, hogy ösztönözze a népességnövekedést, ezért más országoknak is tanulmányozniuk kell - hangoztatta Tony Abbott.

demográfiai csúcs
Budapest
Andrej Babiš
Aleksandar Vučić

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.