Ugrás a tartalomra

Vučić elárulta, aláírja-e az uniós rendezési tervet

2023.03.16
19:33
2023.03.16
20:16
Forrás
Pannon RTV
A koszovói helyzetről tartott sajtótájékoztatót Aleksandar Vučić. A szerb elnök szerint továbbra sincs tervezet arról, hogy mit is szeretne az EU ezzel kapcsolatban. Szerbia fejlődik, és az európai úton marad - húzta alá az államfő.

A szerb és az albán fél is benyújtotta a koszovói helyzettel kapcsolatos javaslatot, ám Brüsszelből még mindig nem érkezett semmilyen papír - mondta Aleksandar Vučić a lakossághoz intézett beszédében. Ez a tervezet nem létezik. Ha valakinek alá kell majd írnia valamit, akkor azt én fogom aláírni, de erről a nép dönt. Nem tervezek semmit sem aláírni - mondta a szerb elnök.

„Az előző napokban arról beszéltünk, hogy mi szükséges a Pristinával való kapcsolatok normalizálásához. Szándékosan normalizálást mondok, és amikor azt mondom, hogy normalizálás, az nem Koszovó gyakorlati vagy jogi helyzetének elismerését jelenti. Számomra a normalizálás, amit szükségesnek és kívánatosnak tartok az, hogy a mainál jobb kapcsolatokat ápoljunk az albánokkal, hogy gond nélkül megoldjuk a problémáinkat, és megpróbáljunk, amennyire lehetséges, együtt élni."

Vučić arra kérte a polgárokat, hogy bízzanak a vezetésben. Tudom, hogy mit csinálok, és tudom, hogy mi legyen Szerbia számára az eredmény a végén – fogalmazott a szerb elnök.

„Tudom, hogy mit nem szabad elveszítenünk, de tudom azt is, hogy mit muszáj megőriznünk. Willy Brandt egykoron azt mondta: A béke nem minden, de béke nélkül nincs semmi. Hszi kínai elnök is hasonlót mondott: Nem muszáj látni a levegőt és a napot, de nem tudsz élni nélkülük. Mindent megteszünk a béke megőrzéséért. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy az albánokkal való jobb megértés, a normalizáció felé haladjunk, miközben megőrizzük a létfontosságú állami és nemzeti érdekeket."

Vučić arról is beszélt, hogy a szerb katonaság erősebb, mint valaha. A különleges egységekhez jelentkezők száma napról napra növekszik. A katonaság célja azonban nem a háború, hanem a béke megőrzése. Az ország gazdaságilag jól áll. A régiót tekintve ide érkezik a legtöbb külföldi befektetés. Az infrastrukturális fejlesztések nem állnak le, az új vasútvonal mellett, új utak is épülnek Szerbiában, ezen belül Vajdaságban is.

Koszovó
EU

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.