Ugrás a tartalomra

Vučić: előrehozott választások lesznek, a kérdés már csak az, hogy mikor

2023.06.08
17:40
2023.06.08
18:02
Forrás
Pannon RTV
Az előrehozott parlamenti választások lehetősége, magasabb nyugdíjak és fizetések, olcsóbb kenyér. Mások mellett ezekről is beszélt szerda este Aleksandar Vučić. A szerb államfő Ana Brnabić miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót.

Ana Brnabić a sajtótájékoztatón azt mondta: megtiszteltetés és öröm számára végezni a feladatait, de ha kell, készen áll lemondani a miniszterelnöki pozícióról. Hozzátette: Aleksandar Vučić szerb államfő közel két hete rendszeresen arra szólítja fel az ellenzéki politikusokat, akik a május elején történt lövöldözések óta tüntetéseket szerveznek Belgrádban, hogy üljenek vele tárgyalóasztalhoz. Eddig azonban ezt még egyikük sem tette meg – hangsúlyozta. Ana Brnabić szerint a szerb kormány fontos intézkedéseket hozott meg a biztonságosabb társadalom érdekében.

„Amikor a társadalom egy ilyen helyzetben, válságban találja magát, egy demokratikus társadalomban a megoldásokat párbeszéd által keresik. Ők azonban sajnos nem akarnak párbeszédet folytatni. Megismétlem: készen állok és számíthatnak a lemondásomra, ez teret enged néhány technikai megbeszélésnek. Szerintem, és erről Miloš Vučevićtyel, a legnagyobb szerbiai párt, a Szerb Haladó Párt elnökével is beszéltem, az egyetlen kiutat ebből a válságból a parlamenti választások jelentik az év végéig. A köztársasági elnökre bízom ennek a döntésnek a meghozatalát.”

Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta: a Szerb Haladó Párt nem akar más miniszterelnököt Ana Brnabić helyett, mivel elégedettek a munkájával. Ha Ana Brnabić lemondana valószínűsíthető, hogy rövid időn belül választásokra kerülne sor. Ismét elmondta az államfő, hogy továbbra is várja a tárgyalni hajlandó feleket. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy utcai zavargásokkal, erőszakkal senki nem fogja átvenni a hatalmat.

„Mindig készen állunk tárgyalni, ez azonban nem valakinek a pártakarata lesz, hanem az összes politikai szereplő közötti megbeszélés. Semmiképpen nem egy olyan terület, ahol a kisebbség legyőzi a többséget. Ugyanakkor a többség igyekezni fog, hogy nagyon őszinte, komoly és felelősségteljes legyen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy valamilyen technikai megállapodást kössön a kisebbség képviselőivel arról, hogy a különböző választási folyamatok hogyan, milyen módon és mikor legyenek megtartva. Mostanra már világos, hogy előrehozott parlamenti választások lesznek, már csak az a kérdés melyik hónapban lesznek megtartva.”

Vučić arról is beszélt, hogy az egészségügyi nővérek, továbbá az oktatási rendszerben dolgozók szeptember elsejétől 5,5 százalékos, az év végén, vagy a következő év elején pedig további 10 százalékos fizetésemelésekre számíthatnak. Dolgoznak azon, hogy a közszféra többi területén is fizetésemelésekre kerüljön sor. Emelkedni fognak a nyugdíjak is.

„A nyugdíjak esetében október elsejétől 5,5 százalékos emelésre lehet számítani, majd január 1-től további 14,6 százalékos emelésre. Tehát összesítve csaknem 21 százalékos emelés lesz a tavalyi év eleje óta bekövetkezett 21 százalékos emelésen felül. Tehát ha ezeket összesítjük, közel 44-45 százalékos emelésről beszélhetünk a tavalyi év kezdete óta.”

Ezek mellett szeptemberben minden gyerek 16 éves korig egyszeri 10 000 dináros támogatásban fog részesülni – közölte Vučić. Újabb 100 000 utazási utalvány lesz kiosztva, melyek értéke 5000 dinár. Péntektől olcsóbb lesz a Száva kenyér – sorolta a frissen meghozott döntéseket a szerb elnök. Hozzátette: megpróbál tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal, hogy az általuk kért áramdrágulás legyen elhalasztva.

Ana Brnabić
Szerbia
fizetésemelés
nyugdíj
parlamenti választások

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.