Ugrás a tartalomra

Vučić és Macron csütörtökön Párizsban tárgyal

2020.07.06
15:35
2020.07.06
15:48
Forrás
Blic
A szerb és a francia államfő egy nappal a Belgrád és Priština közötti videómegbeszélés előtt találkozik a francia fővárosban.

Csütörtökön Párizsban találkozik a szerb elnök a francia államfővel, Emmanuel Macronnal. A megbeszélés egy nappal megelőzi azt a videokonferenciát, amit a szerb és a koszovói fél folytat majd Angela Merkel és Emmanuel Macron részvételével. A párizsi látogatáson Aleksandar Vučić először külön tárgyal majd a francia elnökkel, aztán munkavacsora keretében a delegációk is egy asztalhoz ülnek. Sajtóértesülések szerint azért olyan fontos a párizsi út, mert Vučićnak alkalma lesz tudatni, hogy kész a Koszovóval való párbeszéd folytatására, kompromisszumos megoldásra törekszik az albánokkal, miközben azt is közölheti, hogy csakis úgy, ha a szerbeket nem éri veszteség. Legutóbb a két fél 2018 novemberében ült le egy asztalhoz Brüsszelben, azóta nincs előrelépés a párbeszédben. A romló kapcsolatok oka: a koszovói védővám bevezetése a szerbiai árukra. Most, hogy már eltörölték a vámokat, újra folytatódhat a dialógus. Ha minden a tervek szerint halad, akkor július 12-én szerveznek majd egy személyes találkozót is Belgrád és Pristina között Miroslav Lajčák párbeszédért felelős uniós különmegbízott kezdeményezésére.

Aleksandar Vučić
Emmanuel Macron
Szerbia
Franciaország

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.