Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

2020-07-08
07:01
2020-07-08
15:30
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

Vučić kedd este is tartott sajtótájékoztatót, azt mondta, riasztó a helyzet Belgrádban, kijárási tilalom lesz péntektől hétfőig

A szerb államfő újabb szigorítások bevezetését helyezte kilátásba kedden. Amennyiben a válságstáb jóváhagyja, zárt és nyílt térben is maximum öt személy gyűlhet össze, a hétvégén pedig kijárási tilalom lesz.

A koronavírus jelenléte óta ez volt az egyik legnehezebb napja Szerbiának - ezzel a mondattal kezdte keddi sajtótájékoztatóját a szerb államfő. Aleksandar Vučić tárgyalt a járványügyi szakemberekkel, akikkel újabb intézkedések mellett döntöttek annak érdekében, hogy csökkentsék a vírus terjedését. A szerb államfő kiemelte, Belgrádban riasztó a helyzet, ezért újabb komoly megszorító intézkedések lépnek életbe.

„Tilos az öt főnél tömegesebb nyilvános gyülekezés zárt és nyílt térben egyaránt. Péntektől pedig egy hosszú kijárási tilalom lesz érvényben, vagyis korlátozva lesz a polgárok szabad mozgása, hétfővel bezárólag.”

Újságírói kérdésre válaszolva az államfő elmondta, hogy az intézkedéseket a válságtörzsnek még jóvá kell hagynia. Véleménye szerint a kijárási tilalmat és más korlátozásokat nem csak a fővárosban és a négy legnagyobb gócpontban kellene bevezetni, hanem az egész ország területén.

Vučić a koronavírus-járvány és az ősszel esedékes szezonális influenza kapcsolatáról is beszélt. Bejelentette, hogy mintegy kétmillió embernek tennék kötelezővé az influenzavírus elleni védőoltást.

„A megbeszélések szerint be kell oltatni minden egészségügyi dolgozót, a katonaság és a rendőrség tagjait, minden állami köztisztviselőt, 3-12 év közötti gyerekeket és minden krónikus betegségben szenvedőt.”

Jelenleg 4 ezer koronavírussal fertőzött személyt kezelnek különböző egészségügyi intézményekben, de a kórházak most már tele vannak - magyarázta Vučić. Vajdaságról szólva elmondta, még mindig viszonylag kedvező a helyzet. Hozzátette, hogy öt kórház áll majd rendelkezésre az enyhébb klinikai képpel rendelkező koronavírusos betegek számára a tartomány területén szerdától.

Aleksandar Vučić
Belgrád
koronavírus
koronavírus-járvány

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.