Ugrás a tartalomra

Vučić a kormányalakításról és a járványügyi korlátozások enyhítéséről is beszélt

2020.08.14
12:06
2020.08.14
16:51
Forrás
Pink TV
Hamarosan kiderül, mely pártok alkothatják a következő szerb kormányt - erről is beszélt a szerb államfő a Pink TV műsorában.

Emellett azt is elmondta, hogy a következő hétvégétől kezdve már hajnali egyig nyitva lehetnek a szórakozóhelyek Szerbiában. Aleksandar Vučić a magyarokat és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt őszinte barátnak nevezte az interjúban.

Június 21-én tartották a választásokat Szerbiában. Azóta folyik a találgatás, hogy kik lesznek az új kormány tagjai. Az biztos, hogy a voksolást fölényesen nyerő Szerb Haladó Párt akaratától függ majd, hogy a végrehajtó hatalomnak ki lesz a részese. Noha az SZHP-nek egyedül is bőven megvan a parlamenti többsége, mégis partnereket keres a kormányzáshoz. Egyelőre úgy tűnik, a Szerb Haladó Párt mellett a kisebbségi pártok kaphatnak helyet a testületben. A Vajdasági Magyar Szövetség már korábban kifejezte azt a szándékát, hogy továbbra is részt vegyen a végrehajtó hatalomban. Aleksandar Vučić szerb elnök péntek reggel a Pink Televízió vendégeként azt mondta: két lehetőség közül döntenek majd. „Az egyik lehetőség, hogy egy politikai párttal lépünk koalícióra. Nem mondom meg, melyikkel. A másik opció pedig az, hogy egyfajta egységkormányt hoznánk létre. Ezt indokolná a koronavírus őszre várható hulláma, a Koszovóval kapcsolatos helyzet és az, hogy kilábaljunk ebből a világgazdasági válságból, amely Szerbiát kevésbé érinti.”

Az államfő szerint az is előfordulhat, hogy másfél év múlva ismét parlamenti választásokat tartanak majd az országban. Vučić az interjúban kiemelte: az ország gazdasági helyzete stabil, sőt, a mutatóink jobbak, mint más országoknak. Emlékeztetett: az állam is segítséget nyújtott a nehéz helyzetben a vállalkozóknak. Az alkalmazottak után 5 hónap alatt 1050 euró támogatást kaptak a cégek foglalkoztatottként. A köztársasági elnök hozzátette: a hosszútávú előrejelzések szerint Szerbiának vannak a legjobb esélyei a gazdasági növekedésre, rögtön utánunk pedig Magyarország következik. Az államfő az ország európai uniós útjáról is beszélt. Azt mondta: Szerbia helye az EU-ban van, de nem fog könyörögni egy csatlakozási fejezet megnyitásáért sem. Magyarországot pedig ismét őszinte barátnak nevezte. „A magyarok a mi őszinte barátaink, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök is. Van még sok őszinte barátunk az Európai Unióban.”

Az államfő azt is bejelentette, hogy a következő hétvégétől kezdve már hajnali egyig nyitva lehetnek a szórakozóhelyek Szerbiában. Vučić ugyanakkor leszögezte: mindez csak akkor lehetséges, ha kedvező lesz a járványügyi helyzet.

Aleksandar Vučić
kormány
választások
járvány
korlátozások

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.