Ugrás a tartalomra

Vučić: Nem drágul jelentősebben az áram, emelik a nyugdíjat, újabb támogatás a fiataloknak

2022.10.08
11:13
2022.10.08
15:59
Forrás
Pannon RTV
5000 dináros egyszeri támogatásban részesülnek ismét a 16 és 29 év közötti fiatalok Szerbiában, decemberben számíthatnak a pénzre, míg a nyugdíjasok és a közalkalmazottak fizetése is emelkedni fog - hangzott el Aleksandar Vučić sajtótájékoztatóján.

Aleksandar Vučić elmondta, az éves inflációhoz képest dupla annyi értékű emelést kapnak a nyugdíjasok a jövő év elején, két részletben: decemberben kapják kézhez az első megemelt járandóságukat, míg januártól további emelés következik, együtt a kettő csaknem 21 százalékot tesz majd ki. Az átlagnyugdíj ezáltal 322 euró lesz majd az országban - részletezte az elnök.

A 16 és 29 év közötti fiatalok év végén 5 ezer dináros ajándékban részesülnek, amelyre az állam 45 millió eurót különített el. Az egyszeri segélyre a jelentkezés december 1-e és 15-e között zajlik.

„December elsejétől 15-ig lehet majd jelentkezni, és Szent Miklós vagy a katolikus karácsony előtt, de mindenképpen az év vége előtt, mivel vannak muszlimok és más nemzetek is, akik az országban élnek, tehát mindenképp az év vége előtt kifizetjük az ötezer dinárt minden fiatalnak, akik jelentkeznek. Ugyanaz lesz az eljárás, mint korábban, tehát ez egy újévi ajándék lesz. Most pénzügyileg ennyit engedhetünk meg magunknak. Úgy számoltuk, hogy ez nagyjából 45 millió euró.”

Van elegendő só, cukor, olaj, és nem lesz probléma a búza- és kukoricaellátással sem - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök a tájékoztatóján. Szerbiában van a legolcsóbb kenyér, mint mondta, a Sava típusú mindössze 53,5 dinárba kerül. Arról is beszélt, hogy napraforgóból például a vártnál sokkal több lesz majd. Részletezte, 11 millió kiló só és cukor, valamint négyszer kétmillió konzerv is raktáron van. Azt is elmondta, hogy megemelték a bab és a borsókészletek mértékét is. Az élelmiszer-ellátással nem lesz probléma az országban - húzta alá.

Aleksandar Vučić, egyebek között az energiaválságról is beszélt. Az ország most azon dolgozik, hogy minél több helyről tudjon beszerezni gázolajat, míg gázból van eddig a legtöbb elraktározva az országban - mondta.

Az államfő hangsúlyozta, jelentősebb áramáremeléstől nem kell tartani. Amennyiben drágul a gáz és a villanyáram, mindkettő nagyon kis mértékben történik majd. A régióban jelenleg Szerbiában a legolcsóbb az energia - emelte ki.

Az ukrán-orosz háború öt fontos dologra világított rá: az egészségügy egy fontos oszlop, emellett a pénzügyi és az energetikai stabilitás, továbbá az élelmiszer-ellátás és a katonaság fejlesztése elengedhetetlen - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić szerb elnök. Szavai szerint elindítottak egy hatalmas befektetési folyamatot a hadiipar fejlesztése terén. Ennek oka pedig, mint mondta, az, hogy a feszültségek a világban még sokáig el fognak tartani. Az említett területen jelentős pénzeket mozgatnak majd meg a modernizáció érdekében.

A szerb elnök egy olyan rendeletet is aláírt, amelynek értelmében a szerbiai gyáraknak a gyártott termékeik 20 százalékát az államnak és a Szerbiai Katonaságnak kell fenntartaniuk. 

Addig Szerbia kitart saját külpolitikája mellett az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban, ameddig az ebből származó kár nem lesz nagyobb a haszonnál, és ameddig nem kell elfogadni egy másik realitást - erről is beszélt a szerb köztársasági elnök. Aleksandar Vučić azt mondta, ennek kapcsán nincs egyetértés, ő maga egy kicsit elővigyázatosabb a politikai folyamatok változásának fényében. Hozzátette ugyanakkor, hogy lehet, hogy a hamarosan felálló kormány más döntést hoz majd. Leszögezte, Szerbia a saját érdekeivel összhangban politizál, és nem tartozik magyarázattal senkinek.

A szerb államvezetés legnagyobb hibája az volt, hogy elfogadták azt, hogy az Európai Unió irányításával legyen kialakítva Koszovó végleges státusza, és még továbbra sem sikerült a Szerb Községek Közösségének komoly megalakítására vonatkozó javaslat napirendre tűzése - erről is beszélt a szerb köztársasági elnök. Aleksandar Vučić elmondta, olyan javaslat van napirenden, hogy Szerbia engedélyezze Koszovó Egyesült Nemzetek Szervezetébe való felvételét, cserébe pedig gyorsabb uniós csatlakozási folyamatot javasolhatnak neki, továbbá valószínűleg jelentős gazdasági támogatást - tette hozzá. Ez ugyanakkor Szerbia számára elfogadhatatlan. Szerbia kitart saját külpolitikája mellett az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban - erről is beszélt a szerb államfő.

„Ezt nem azért tesszük, mert hasznunk van belőle. Ahogyan egyesek mondanák, a gáz 65 százalékának alacsony ára miatt, vagy mert ők támogatnak bennünket a Biztonsági Tanácsban, ami viszont ugyancsak legitim hozzáállás. Ezt azért tesszük, mert tiszteljük a nemzetközi jogot. És tesszük ezt az önbecsülésünkért. Tesszük ezt az elemi erkölcsi elvek tiszteletben tartása miatt is, mert tudjuk, mit tettek a szankciók velünk.”

A szerb elnök arról is beszélt, hogy az Amerikai Egyesült Államok növelni tervezi katonai erejét Koszovóban, 300 katona érkezik a területre azzal az indokkal, hogy védjék Koszovó területi integritását.

áram
Koszovó
gáz
energetika
Szerbia
Aleksandar Vučić

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.