Ugrás a tartalomra

Vučić: Nem lesznek titkos megoldások Koszovóval kapcsolatban

2018.08.07
16:23
2024.03.19
08:41
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
A szerb államfő belgrádi sajtótájékoztatóján elmondta a koszovói probléma megoldása elengedhetetlen Szerbia számára, majd hozzátette a megoldás elérése nem győzelmet jelent, hanem a jövőt.

Aleksandar Vučić belgrádi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Pristina 1930 nap elteltével sem tette lehetővé a Szerb Községek Közösségének létrehozását, holott Brüsszel erre kötelezte Pristinát. A szerb államfő rámutatott arra, hogy Belgrád mindent megtett azért, hogy Szerbia megbízható partnere legyen mind az Európai Uniónak, mind az albánoknak. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Igen, az albánok nem teljesítették a feladatukat. Ez számomra nem jelent csalódást, mivel már a kezdetektől fogva erről beszéltem. Egyesek félrevezették a nyilvánosságot, mondván, hogy mesét mesélünk számukra. Soha nem tettük ezt. Épp ellenkezőleg. Mindig azt mondtuk, hogy nehéz lesz és mindig azt mondtam, hogy nem hiszek nekik semmiben. A legnagyobb probléma azokkal van, akik azt hitték, hogy biztosan végre lesz hajtva a brüsszeli megállapodás. Azonban ha megoldást akarunk a témában, akkor meg kell alapítani a Szerb Községek Közösségét.”

Gazdasági kérdésekről is szó esett a sajtótájékoztatón. Aleksandar Vučić elmondta, korábban, amikor miniszterelnökké választották, fontos döntést hozott, miszerint Szerbiának fájdalmas és nehéz gazdasági reformokat kell végrehajtania. A szerb államfő hangsúlyozta, a Szerb Pravoszláv Egyház működését szeretné biztosítani Koszovón: „A szerb pravoszláv egyház minden ingatlanjának a saját tulajdonában kell, hogy maradjon. Ez egyértelmű kell, hogy legyen a különböző manipulációk elkerülése érdekében és garantálni tudjuk, hogy ezek a pravoszláv egyház tulajdonában maradnak. Másrészt pedig keressük az ingatlanok kérdésére a megoldást. Ezt három részre osztottuk, illetve négyre, elnézést kérek. Első pont alatt a szerbek személyes ingatlanjai, második pont alatt a szerb pravoszláv egyház ingatlanjai, harmadik pontban a gazdasági szereplők ingatlanjai, amelyek Szerbia területén vannak regisztrálva Koszovón kívül, a negyedik pedig a Szerb Köztársaság tulajdonába tartozó ingatlanok.”
 

Szerbia számára a Koszovóval kapcsolatos kérdések megoldása szempontjából kulcsfontosságú hónap lehet a szeptember, ugyanis Aleksandar Vučić szerb elnök először a koszovói szerbekhez látogat, majd a hónap közepén Kínába utazik egy gazdasági fórumra, ahol Koszovóról is szót ejtenek. Ezt követően Vučić New Yorkba utazik, ahol az ENSZ közgyűlésén szólal majd fel.

Szerbia
Koszovó

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.
07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.