Ugrás a tartalomra

Vučić: Németország azt szeretné, ha Szerbia közelebb kerülne az Európai Unióhoz

2022.05.05
16:16
2022.05.05
17:34
Forrás
Pannon RTV
Berlin Belgrád nagyon fontos gazdasági partnere, nyolc éve még a negyedik volt, ma a legfontosabb, 7,5 milliárd eurós szinten áll az évi árucsere-forgalom – mondta Aleksandar Vučić, Németország védelmi miniszterével folytatott megbeszélése után.

Németországgal 2021. június 9-én írtunk alá védelmi együttműködési szerződést, idén pedig már sok közös tevékenységünk van ezen a téren – mondta Aleksandar Vučić. Christine Lambrecht, német védelmi miniszterrel az ukrajnai konfliktusról is beszéltek. Megegyezésre jutottak a konfliktus jogi és politikai jellegének kérdésében, és a miniszter ismertette a szerbiai magatartással kapcsolatos elvárásokat ebben a kérdésben. Beszéltek Szerbia helyzetéről, Vučić pedig megköszönte Németországnak, hogy szerda este találkozót szervezett Albin Kurtival.

„Bárhogyan is beszéltünk, az is jobb, mintha egyáltalán nem beszélnénk. Mindezt egy olyan mondattal zárnám le, amelyet Lambrecht asszonytól hallottam: fontos, hogy beszélgessünk, fontos a nyílt beszéd, fontos, hogy tisztességesek és őszinték legyünk egymással. Még ha veszekszünk is, hiszen a demokratikus szellemben így is lehet beszélgetni a jövőről. Én hiszek az európai jövőben, ahogyan hiszek a jó szándékban, német partnereink jó szándékaiban, hogy segítsenek nekünk az európai úton.”

Christine Lambrecht rámutatott: senki sem számított háborúra Európában. A német védelmi miniszter leszögezte: Berlin őszinte partnere Szerbiának az európai úton. Fontos Németország számára a nyugat-balkáni stabilitás. Örömmel hallottam, hogy Szerbia egyértelműen támogatja Bosznia-Hercegovina területi integritását - mondta Lambrecht.

„Mindez előfeltétele annak, hogy a régió békében tudjon fejlődni. Ezért is örülök annak, hogy közösen fogalmaztuk meg ezen értékek szorgalmazását. Köszönöm, hogy mindenről nyíltan és őszintén beszélgettünk. Azt hiszem, jó úton járunk, hogy fejlesszük azokat az értékeket, amik az európai utat jelentik, és erősebbé tesznek bennünket.”

Németországnak, mint nagyhatalomnak megvan a maga hozzáállása, amely soha nem fog megváltozni - fogalmazott a szerb államfő. A németeknek van egy fontos tulajdonságuk: becsületesek. De nincsenek illúzióink, hogy meg fogjuk változtatni Németország álláspontját Koszovó kérdésében - mondta Vučić. De tiszteletet tanúsítottak, és meghallgattak bennünket az elmúlt napokban.

Szerbia
Németország
Aleksandar Vučić
Christine Lambrecht
Európai Unió

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.