Ugrás a tartalomra
FoNet/Pres služba predsednika

Vučić Párizsban találkozik Macronnal

2019-11-11
15:32
2019-11-11
19:48
Forrás
Novosti
Párizsban tárgyal holnap Emmanuel Macron francia és Aleksandar Vučić szerb elnök.

Politikai elemzők szerint Vučić támogatást kér majd az Albániával és Észak-Macedóniával tervezett, úgynevezett mini-Schengen létrehozásához. Emellett várhatóan téma lesz a régió európai uniós integrációja is.

Ma kezdte meg háromnapos franciaországi látogatását Aleksandar Vučić szerb államfő. Az első estét munkavacsorával töltötte Macron és más államvezetők, nemzetközi szervezetek irányítói társaságában.

Emmanuel Macron francia elnökkel kedden ül tárgyalóasztalhoz. A beszélgetés során várhatóan kiemelt téma lesz Szerbia uniós csatlakozásának formája. A nemrégiben napvilágot látott tervek szerint ugyanis az ország a teljes jogú tagság előtt egyfajta kiváltságos viszonyt kapna. A Tanjugnak nyilatkozó politikai elemző, Sena Marić azt magyarázta, hogy Franciaországnak nem célja Szerbia integrációjának megakadályozása vagy lassítása, csak egy másfajta csatlakozási folyamatot tart célszerűnek.

Sena Marić, politikai elemző: „Franciaország hagyományosan arra törekszik az Európai Unióban, hogy az érdekeltségét kiterjessze a tagországokra. Jelenleg azonban a közép-kelet európai bővítésből elsősorban Németország profitált. Franciaországnak így nem felel meg, ha az új tagok között egy újabb Lengyelország, Magyarország, Románia vagy Bulgária van. Nem akar újabb olyan országokat, amik gyengítik az Unió egészét. Ő politikailag és stratégiailag is egy önállóbb EU-t szeretne mint a mostani.”

A szakértő szerint Vučić és Macron találkozóját követően újabb részleteket tudhatunk meg az úgynevezett kiváltságos viszony-folyamatról.

Sena Marić, politikai elemző: „Franciaország igyekszik majd felszámolni a mostani rendszert, miszerint sorra nyílnak és zárulnak a csatlakozási fejezetek. Ennek az egész automatizált folyamatnak tartalmat adna. Ennek pedig az a célja, hogy egy nap a Nyugat-Balkán az EU tagja legyen sokkal felkészültebben, mint az a korábban csatlakozott országok esetében tapasztalható volt.”

Várhatóan a tárgyalás másik fontos témája lesz a Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia alkotta mini-schengeni térség kialakításának terve, illetve ennek viszonya az Európai Unióval. A hétvégén megtartott nyugat-balkáni csúcson ugyanis a három ország vezetője arról állapodott meg, hogy már az év vége előtt útlevél nélkül utazhatnak az érintett államok lakói a másik két partnerhez.

Politikai szakértők szerint Aleksandar Vučić szeretné elfogadtatni ezt az ötletet a francia elnökkel. Macron "áldása" már csak azért is fontos, mert nemrégiben pont ő fejtette ki, hogy várni kell még Albánia és Észak-Macedónia uniós integrációjával. Ugyanakkor úgy vélik, a mini-schengeni térség esetében Szerbia nyitott ajtókon zörget a franciáknál, ugyanis a régión belüli, Uniónál szélesebb körű integráció és együttműködés mindenképp támogatott az ő részükről is.

Emmanuel Macron
Aleksandar Vučić
Franciaország
mini-Schengen
Párizs

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.