Ugrás a tartalomra

Vučić: Szerbia komolyan és felelősségteljesen kezeli a koszovói helyzetet

2018.11.23
16:58
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Négy szerb személyt letartóztatott reggel Kosovska Mitrovica északi részén a koszovói rendőrség speciális alakulata. Nem hivatalos információk szerint lövéseket és szirénaszót is hallani lehetett.

Aleksandar Vučić ezt követően rendkívüli megbeszélést folytatott a Szerbiai Katonaság és a rendőrség vezetőivel.

A koszovói rendőrség négy helyszínen akciózott pénteken hajnalban. Oliver Ivanović meggyilkolásával összefüggésben tartóztattak le több személyt, köztük Dragiša Markovićot is, aki a helyi rendőrség tagja, és dolgozott Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásának ügyén is. Az akció során négy kalasnyikovot, egyéb fegyvereket, drogot, kézigránátot is lefoglaltak. A hivatalos közlemény szerint a ROSU akciójának nincs köze a vámvitához, kizárólag Oliver Ivanović meggyilkolása kapcsán nyomoznak. A szerb politikusoknak azonban meggyőződésük, hogy ez csak kifogás, és így próbáltak betörni Koszovó északi részére.

Nem váratott magára sokat Szerbia válasza sem. Már délelőtt megkezdődtek a rendkívüli ülések. Először a Szerbiai Katonaság és a rendőrség vezetőivel tárgyalt Aleksandar Vučić szerb államfő. 

Szerbiának a továbbiakban nincs oka bízni a KFOR-ban, vagyis a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderőben, mert megmutatkozott, hogy mindaz, amit a ROSU mozgásáról mondtak, csak kitaláció volt - jelentette ki az elnök. Úgy fogalmazott, a KFOR szándékosan félrevezette a nyilvánosságot, és mára világossá vált, hogy kinek a hatására hazudtak a NATO képviselői. A KFOR azonban cáfol mindent. Közleményük szerint nem rendeltek ki az északi térségbe se koszovói biztonsági, sem más katonai erőket. Ami reggel történt, csak egy rendőrségi művelet volt - állítják.

Kína belgrádi nagykövetével, Li Man-csanggal találkozott Aleksandar Vučić szerb államfő Belgrádban. Az eseményen Ana Brnabić miniszterelnök is részt vett. A szerb államfő és a szerb miniszterelnök megkérte a kínai nagykövetet, közölje a kínai vezetéssel, hogy Szerbia még soha nem volt ilyen nehéz helyzetben. Li Man-csang biztosította a szerb felet, hogy értesíti Hszi Csin-pinget, Kína elnökét a történésekről.

Oroszország belgrádi nagykövetével, Alekszandr Csepurinnal is találkozott a szerb államfő és a szerb miniszterelnök. Oroszország tisztában van azzal, hogy mi történik Koszovóban, és hogy a fennálló állapot fenyegeti a régió békéjét és stabilitását. Csepurin rámutatott arra, hogy Szerbia komoly államként képes felelősségteljesen kezelni a provokációt és a fenyegetéseket.

A koszovói állapotokkal kapcsolatban telefonon beszélt Johannes Hahn uniós bővítési biztossal Aleksandar Vučić. Pristina erőszakosan provokálja Szerbiát - mondta a szerb államfő, és hozzátette, hogy Szerbia komolyan és felelősségteljesen kezeli a helyzetet. Vučić és Hahn egyetértettek abban, hogy meg kell őrizni a békét és a stabilitást.

Koszovó
Kosovska Mitrovica

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.