Ugrás a tartalomra

Vučić a térségben, ahol a lítium található: igyekszünk megoldani legalább a problémák egy részét

2021.12.04
21:16
Forrás
Pannon RTV
Az ott élők attól félnek, ha megindul a lítium-kitermelés, nem lesz hol lakniuk, az egész térség elveszik.

Aleksandar Vučić ma délután Nyugat-Szerbiába látogatott, abba a térségbe, ahol a lítium található. A szerb államfő a Jadar régió 12 településének polgáraival beszélgetett. Mint ígérte, igyekeznek megoldani legalább a problémáik egy részét.

Szerbia nyugati részén folyik a Jadar patak, amelynek partján a falvak sorakoznak. Az ott élők attól félnek, ha megindul a lítium-kitermelés, nem lesz hol lakniuk, az egész térség elveszik. Az államfő most azért látogatta meg őket, hogy meghallgassa a félelmeiket, és válaszokat adjon a kérdéseikre.

A Gornje Nedeljice faluba vezető úton Vučić a Loznica községben található Korenita falu lakóival is elbeszélgetett. Itt egy 2,5 kilométer hosszú új utat építettünk, Krupanjban és Loznicában 1,6 milliárd dinárt fektettünk be az infrastruktúra fejlesztésébe, mert Korenita kulcsfontosságú hely, amely összeköti Loznicát és Krupanjt, egy olyan csomópont, amely a Jadar szíve - fogalmazott a szerb elnök.

A köztársasági elnök ellátogatott a Gornje Nedeljice-i templomba a lakossági fórum előtt, ahol a Šabac-i egyházmegye papjai fogadták, ezt követően találkozott a helyiekkel. „Ahogyan hallottam, és értesültem a tévéből, ezt a Rio Tintót mindenhonnan elzavarták. Aztán idejöttek 2004-ben, akkor senki sem lázadt, mert itt valójában nincsenek is minőségi mezők” - mondta egy lakos.

Az államfővel folytatott megbeszélés elején a helyiek azt mondták, nem akarják a Rio Tintót ezen a környéken, elsősorban azért, mert semmit sem tudnak a cégről. Az egész azzal kezdődött, hogy a Jadar folyó völgyében létesült egy két kilométeres hulladéklerakó, amely teljesen beszennyezi ezt a területet - panaszolták a helyiek, és hozzátették, ők szeretnének befektetni a mezőgazdaságba, de magyarázatot kérnek a Rio Tinto működésével kapcsolatban. Egyúttal megköszönték az államfőnek, hogy eljött, hogy meghallgassa az aggodalmaikat.

Aleksandar Vučić: „Köszönöm még egyszer, hogy eljöttek. Én nem szeretnék itt beszédeket mondani, azért jöttem, hogy önöket meghallgassam. Szeretném megtudni, mik a legnagyobb gondjaik, mik az aggodalmaik, és van-e bármi lehetőség arra, hogy valamiben segítsünk.”

Az elnök azt ígérte nekik, hogy igyekszik a problémáikat minél hamarabb megoldani.

Aleksandar Vučić
lítiumkitermelés
tüntetések

Most

17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.