Ugrás a tartalomra
Tanjug/Milos Milivojevic

Vučić a térségben, ahol a lítium található: igyekszünk megoldani legalább a problémák egy részét

2021.12.04
21:16
Forrás
Pannon RTV
Az ott élők attól félnek, ha megindul a lítium-kitermelés, nem lesz hol lakniuk, az egész térség elveszik.

Aleksandar Vučić ma délután Nyugat-Szerbiába látogatott, abba a térségbe, ahol a lítium található. A szerb államfő a Jadar régió 12 településének polgáraival beszélgetett. Mint ígérte, igyekeznek megoldani legalább a problémáik egy részét.

Szerbia nyugati részén folyik a Jadar patak, amelynek partján a falvak sorakoznak. Az ott élők attól félnek, ha megindul a lítium-kitermelés, nem lesz hol lakniuk, az egész térség elveszik. Az államfő most azért látogatta meg őket, hogy meghallgassa a félelmeiket, és válaszokat adjon a kérdéseikre.

Tanjug/Milos Milivojevic

A Gornje Nedeljice faluba vezető úton Vučić a Loznica községben található Korenita falu lakóival is elbeszélgetett. Itt egy 2,5 kilométer hosszú új utat építettünk, Krupanjban és Loznicában 1,6 milliárd dinárt fektettünk be az infrastruktúra fejlesztésébe, mert Korenita kulcsfontosságú hely, amely összeköti Loznicát és Krupanjt, egy olyan csomópont, amely a Jadar szíve - fogalmazott a szerb elnök.

A köztársasági elnök ellátogatott a Gornje Nedeljice-i templomba a lakossági fórum előtt, ahol a Šabac-i egyházmegye papjai fogadták, ezt követően találkozott a helyiekkel. „Ahogyan hallottam, és értesültem a tévéből, ezt a Rio Tintót mindenhonnan elzavarták. Aztán idejöttek 2004-ben, akkor senki sem lázadt, mert itt valójában nincsenek is minőségi mezők” - mondta egy lakos.

Tanjug/Milos Milivojevic

Az államfővel folytatott megbeszélés elején a helyiek azt mondták, nem akarják a Rio Tintót ezen a környéken, elsősorban azért, mert semmit sem tudnak a cégről. Az egész azzal kezdődött, hogy a Jadar folyó völgyében létesült egy két kilométeres hulladéklerakó, amely teljesen beszennyezi ezt a területet - panaszolták a helyiek, és hozzátették, ők szeretnének befektetni a mezőgazdaságba, de magyarázatot kérnek a Rio Tinto működésével kapcsolatban. Egyúttal megköszönték az államfőnek, hogy eljött, hogy meghallgassa az aggodalmaikat.

Aleksandar Vučić: „Köszönöm még egyszer, hogy eljöttek. Én nem szeretnék itt beszédeket mondani, azért jöttem, hogy önöket meghallgassam. Szeretném megtudni, mik a legnagyobb gondjaik, mik az aggodalmaik, és van-e bármi lehetőség arra, hogy valamiben segítsünk.”

Az elnök azt ígérte nekik, hogy igyekszik a problémáikat minél hamarabb megoldani.

Aleksandar Vučić
lítiumkitermelés
tüntetések

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.