Ugrás a tartalomra

Vučić: Veszélybe hozták a békét

2018.09.29
22:13
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Március 26-a óta, amikor a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetőjét letartóztatták Koszovón, már harmadszor próbálták megzavarni a békét Észak-Koszovóban - mondta Vučić sajtótájékoztatóján.

Aleksandar Vučić szerb elnök szombat esti rendkívüli sajtótájékoztatóján hozzátette, ezt teljesen jogtalanul és a brüsszeli szerződésben foglaltakkal ellentétben tették Koszovón.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, koszovói különleges egységek vonultak ki szombaton a Gazivode-tó környékéhez, hogy biztosítsák az útvonalat, amelyen Hashim Thaci koszovói elnök haladt el a tónál tett látogatása alkalmával. A szerb elnök a nap folyamán elrendelte a katonaság legmagasabb szintű harci készültségét.

Jogtalanul, a brüsszeli szerződésben foglaltakkal teljesen ellentétben próbálták meg megmutatni, hogy őket ez a szerződés semmire sem kötelezi, és bármit megtehetnek, mert mögöttük állnak nyugati szövetségeseik - hangsúlyozta a szerb elnök rendkívüli sajtótájékoztatóján. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A mai cselekedettel a következő történt: a műveletben a különleges rendőri erők 110-130 tagja vett részt, méghozzá három csoportosulásból. Mindannyian felfegyverkezve. Lezárták az elérhető utakat, minden épületet a Gazivode-tó partján, brutálisan zaklattak több személyt, pontosabban négyet. Fogva tartották őket. Holott e cselekedetek közül semmire sem volt sem okuk, sem joguk.”

Mind a 110-130 résztvevő albán nemzetiségű volt, és semmi közük nem volt az észak-koszovói rendőrséghez, sem pedig a regionális parancsnoksághoz, amelyet egyébként egy szerb személy vezet. Nincs semmi keresnivalójuk puskákkal Koszovó északi részén - hangsúlyozta a szerb elnök.

Mire valók egyáltalán a megegyezések az EU-val és a NATO-val, ha Pristina nem tartja tiszteletben azokat? Vajon az ilyen akciók azt jelentik, hogy a brüsszeli megegyezések csak addig érvényesek, amíg a közös sajtótájékoztató tart? - tette fel a kérdéseket Vučić. Hozzátette, lehetséges, hogy előfordul még 15 ilyen akció, és csak az a kérdés, mikor fog valaki szerencsétlenül járni.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Az egyik alapfeltétele a brüsszeli megállapodás aláírásának az volt, hogy megegyeztünk a NATO-val, hogy csak két előfeltétel esetén van joguk az albánoknak megjelenniük felfegyverkezve Koszovó északi részén. Az egyik feltétel, hogy ezt jóváhagyja a NATO, a másik pedig az, hogy a helyi szerb községek maradéktalanul beleegyeznek ebbe. Azt, hogy a NATO beleegyezett-e vagy sem, nem tudom. Nem is érdekel. Mert ez a két feltétel nem alternatív, hanem kumulatív, azaz csoportos.”

A szerb elnök a sajtótájékoztatón felsorolta a brüsszeli szerződés azon pontjait, amelyeket a mai művelettel megszegtek. Hozzátette, több nemzetközi szerződést is megszegtek ezzel. Vučić szerint ma is bebizonyosodott, hogy a szerbeknek magukról kell gondoskodniuk, a szerb népnek nincs kire támaszkodnia, csak saját magára és a szerb államra.

Aleksandar Vučić
Szerbia
Koszovó

Most

13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.