Ugrás a tartalomra

Zelenszkij: el kellene kobozni az agresszor és minden támogatója vagyonát

2023.10.12
15:17
2023.10.12
18:56
Az ukrán elnök öt pontban összegezte, hogy mit kellene a világnak tennie.

Az ukrán légierő arról is beszámolt, hogy az Oroszország által indított 33 drónból 28-at lelőtt. Míg a harcok tovább folynak, az ukrán elnök több fontos találkozóra is ellátogatott, hogy Ukrajna további támogatását kérje az ország szövetségeseitől.

Ukrajna támogatásra számít a NATO-tagországok részéről az egyik legnagyobb kihívást jelentő ellenálló képesség biztosítására a közelgő tél idején - jelentette ki Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank évenkénti közgyűlésén szólalt fel videókapcsolaton keresztül a marokkói Marrákesben. Mint mondta: az Ukrajnát támogató országoknak nem szabad felhagyniuk Kijev támogatásával, mert Oroszország éppen erre vár.

Volodimir Zelenszkij, elnök, Ukrajna: „Amikor egy agresszor a vereség pályáján találja magát, ahogy Oroszország teszi az ellenünk folytatott háborújában, mindig egy dologra hagyatkozik: nem hajlandó beismerni, hogy tévedett, amikor az agresszió megindításáról döntött. Nincs felkészülve arra, hogy visszavonuljon az idegen földről. Még nem, de eljön a nap. És ennek megakadályozására Oroszország megpróbál még egy utolsó fogadást kötni. Fogadni akar arra az elképzelésre, hogy a világ nem lesz képes támogatni az élet és a nemzet szabadságának védelmét addig, amíg szükséges.”

Ukrajna támogatásáról és Oroszország tetteinek elítéléséről beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetség védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán. Mint mondta: a NATO fokozni fogja a támogatást, hogy segítsen Ukrajnának átvészelni egy újabb nehéz telet.

Jens Stoltenberg, főtitkár, NATO: „Oroszország fokozza az ukrán infrastruktúra elleni támadásait, és ismét arra készül, hogy a telet háborús fegyverként használja fel. Ezért most is nagyon fontos, hogy fokozzuk és fenntartsuk az Ukrajnának nyújtott támogatásunkat.”

Volodimir Zelenszkij egyébként öt pontban összegezte, hogy mit kellene tennie a világnak az ukrajnai háborúval összefüggésben. Az ukrán elnök szerint erőteljesen és valóban az egész világra kiterjedően kellene szankciókat bevezetni Oroszország ellen; el kellene kobozni az agresszor és minden támogatója vagyonát az okozott károk megtérítése érdekében; folyamatos és hosszútávú pénzügyi támogatást kell biztosítani Ukrajnának, hogy Oroszország lássa, nem fogynak el Kijev tartalékai; megbízható mechanizmusokat kell létrehozni, amelyek serkentik a magánberuházásokat; valamint fel kell lendíteni az exporthitel-ügynökségek munkáját, illetve a projektfinanszírozásokat.

Volodimir Zelenszkij
haború
Jens Stoltenberg

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.