Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lavro Ferenc

Elkezdődött a harmadik Kárpát EXPOrt Budapesten

2019.10.21
18:24
2019.10.21
20:00
Forrás
Pannon RTV
A Kárpát-medencei Gazdasági Konferencián és Kiállításon idén 88 vajdasági vállalkozó van jelen.

Az eseményt ünnepélyesen Magyar Levente, magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes nyitotta meg, majd beszédet mondott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Nagy István agrárminiszter.

Pannon RTV/Lavro Ferenc

A magyar nemzet nem lehet sikeres összefogás nélkül, az ország szomszédjait be kell vonni a közös munkába – mondta el a magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes megnyitó beszédében. Magyar Levente kiemelte Szerbiát, amely partnere tudott lenni a magyar gazdaságfejlesztési programnak. Hozzátette, a Kárpát-medencei programnak eddig csaknem 50 ezer nyertes pályázója volt.

Pannon RTV/Lavro Ferenc

Magyar Levente, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Magyarország: „Összesen most már 200 milliárd forint felett van annak a fejlesztési programnak az értéke, amelyet megvalósítottunk és amely jelenleg is megvalósítás alatt áll. Ez elsősorban a Kárpát-medence mezőgazdasági struktúráinak a felélesztésére, összekötésére fókuszál, de egyéb iparágakban is tevékenyek vagyunk. Hogyha a terveink sikerülnek, akkor kiépül pár éven belül az a modern, 4-5 csillagos színvonalú turisztikai rendszer, infrastruktúra, ami az egész Kárpát-medencét fel fogja helyezni a világ turisztikai térképére.”

Pannon RTV/Lavro Ferenc

Palkovics László arról beszélt, hogy vállalkozóbarát szabályozási és adózási környezetet alakítanak ki a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, Magyarország: „Január óta gyakorlatilag Németországba kevesebben mennek ki dolgozni, mint akik Németországból hazaérkeznek, és ennek érdekes a struktúrája is, itt alapvetően magasan képzett mérnökökről és egyéb szakemberekről van szó, akik úgy látják, hogy Magyarországon érdemes élni és dolgozni. Az adórendszer, a támogatási rendszer és a munkakörülmények miatt. Ennek aztán az lett az eredménye, hogy gyakorlatilag az elmúlt nyolc évben 800 ezer feletti számmal tudtuk növelni a dolgozó emberek számát.”

Pannon RTV/Lavro Ferenc

Az innovációs és technológiai miniszter ugyanakkor azt is elmondta, hogy nagyon fontos, hogy a hazai és határon túli, Kárpát-medencei, elsősorban magyarok lakta térségekben működő cégek és egyetemek, oktatási intézmények együttműködése tovább erősödjön a jövőben.

Pannon RTV/Lavro Ferenc

Az agrárminisztériumban minden napot azzal a mottóval élünk meg, hogy minden magyar felelős minden magyarért – mondta Nagy István. Magyarország agrárminisztere hozzátette, feladatuknak tartják a nemzeti összetartozás érzésének erősítését minden magyar életében.

Nagy István, agrárminiszter, Magyarország: „Hogyha belegondolnak abba, hogy a termőföld, az egy állandó, azt nem lehet tolni a határ egyik vagy másik oldalára, akkor az is látszik, hogy a megmaradást, a szülőföldünkön való megmaradást mennyire szolgálja az agrárium. A termőföldhöz köthető bárminemű mezőgazdasági tevékenység, az erre épülő gazdasági vállalkozások, mind mind azt szolgálják, hogy hogyan tudunk ott maradni.”

Pannon RTV/Lavro Ferenc

A megnyitó után az esemény kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, amelyen a határon túli magyar területek vezetői számoltak be a gazdaságfejlesztési program megvalósulásáról. A gazdaságfejlesztési program kidolgozásában és nemzetpolitikai eszközzé való tételében a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a vajdasági magyar közösségnek megkérdőjelezhetetlen pionír szerepe volt – mondta Pásztor István a budapesti Kárpát EXPOrt-on stábunknak. A VMSZ elnöke hozzátette, pillanatnyilag 12 és félezer felett van a nyertes pályázók száma. A mögöttünk levő négy év az eredmények tekintetében felülmúlja a legvérmesebb várakozásainkat is – fogalmazott Pásztor.

Pannon RTV/Lavro Ferenc

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Bizakodó vagyok a jövőt figyelembe véve is. Valamikor a novemberi hónap folyamán, tehát körülbelül egy hónapon belül szeretném, hogyha kiírásra kerülne a következő, nagyobb léptékű fejlesztés, amelyik egy százezer eurós fejlesztési elképzelés fölötti összeghatárt határozna meg. Úgy látom, hogy van erre igény, begyűjtöttük az ezzel kapcsolatos elképzeléseket, ötleteket, ezeknek az elemzése most van folyamatban. Mintegy 160 elképzelés került az asztalra.”

Pannon RTV/Lavro Ferenc

A Kárpát EXPOrt-on mintegy 300 magyarországi és határon túli vállalkozás mutatkozik be a meghívott regionális és nemzetközi disztribútorok, nagykereskedők, viszonteladók előtt. A nagyjából 2000 látogatónak lehetősége nyílik a közvetlen kapcsolatfelvételre, üzleti tárgyalások lefolytatására az állami és szakmai szervezetekkel, és a regionális gazdasági élet meghatározó szereplőivel.

Kárpát EXPOrt
Budapest
Magyar Levente
Palkovics László
Nagy István

Most

17:30, Frissítve: 17:37

Vince-napi jóslat a Telecskai-dombokon

Bajsán is összegyűltek a borászok, hogy Vince-nap alkalmából vesszőt vágjanak, és megjósolják, hogy milyen lesz az idei év szőlőtermése a Telecskai-dombságon. A szőlőtermesztők errefelé is jó termésre számítanak.
17:24, Frissítve: 19:34

Vince-napi Borfesztivál és Borkóstoló Temerinben

Rossz bor nincs, csak jó, jobb és legjobb – tartja a mondás. Ezt Temerinben is hangsúlyozták. Sokak örömére a Temerini Kertbarátkörnek idén sikerült megrendeznie a nagy népszerűségnek örvendő Vince-napi Nemzetközi Borfesztivált és Borkóstolót.
16:24, Frissítve: 16:36

Meghalt Aki Rahimovski

A hír, hogy énekesük 67 éves korában elhunyt, a Parni Valjak egykori jugoszláv, majd horvát rockegyüttes közösségi oldalán jelent meg hivatalosan.
16:04, Frissítve: 16:33

Díjazták az év legjobb szerbiai edzőit

23. alkalommal adták át a szabadkai Yu Eco RTV szervezésében a múlt év legjobb szerbiai edzőinek járó sportdíjakat. Az egybegyűlteknek Pintér József, a médiaház igazgatója köszönte meg a szerbiai sport nemzetközi hírnevének öregbítését.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.