Ugrás a tartalomra

Hamarosan érkezik az azeri gáz Magyarországra

2023.05.24
17:40
2023.05.24
17:47
Forrás
Pannon RTV
Idén megkezdődik a földgáz szállítása Azerbajdzsánból Magyarországra - jelentette be Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Mint magyarázta, ez fontos lépés az energiaellátás diverzifikációja szempontjából.

A politikai megállapodást követően a kereskedelmi tárgyalás is sikerre vezetett - tette hozzá. A tárcavezető arról számolt be, hogy 2023-ban már százmillió köbméter azeri földgáz fog érkezni Magyarországra, ami a saját fogyasztáson belül nem nagy mennyiség, de az első lépés egy jelentősebb hosszú távú szerződés felépítése felé.

Szijjártó arra is kitért, hogy nagy szükség lenne a délkelet-európai energetikai infrastruktúra fejlesztésére, a mostani kapacitások ugyanis nem elegendők ahhoz, hogy az azeri gáz valódi diverzifikációs megoldást jelentsen. A miniszter szerint ez uniós ügy, így joggal várható el az Európai Uniótól, hogy finanszírozza a fejlesztéseket, egyelőre azonban Brüsszel passzív a témában - szögezte le Szijjártó.

Szijjártó Péter
gáz
Azerbajdzsán
energetika
gázszállítás

Most

19:23, Frissítve: 20:48

Egyre több alkoholt fogyasztanak a kiskorúak

Minden második szerbiai kiskorú átlagosan 13 éves korában próbálja ki először alkoholt, minden tizedik pedig havonta legalább egyszer iszik - ez derül ki a Batut Közegészségügyi Intézet adataiból.

Népszerű