Ugrás a tartalomra

Lemondott Balog Zoltán

2024.02.16
18:17
2024.02.17
15:08
Forrás
magyarnemzet.hu
A református püspök a február 16-ai Zsinat értekezletén lemondott lelkészi elnöki tisztségéről – adta hírül a reformatus.hu.

A Magyarországi Református Egyház törvényei szerint Balog Zoltán lemondása a következő Zsinat döntésével válik hatályossá. A pénteki értekezleten nem volt szavazás Balog sorsáról. Tájékoztattak arról is, hogy a soron következő zsinati ülésig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el az elnöki teendőket. Balog Zoltán a továbbiakban püspök marad az egyháznál.

A portálon közzétett videóban a református püspök azért imádkozott, hogy legyen ereje lemondani a pozíciójáról. Úgy fogalmazott: „Én ahhoz kérem az erőt, hogy le tudjak mondani arról a megbízatásról, melyet egyházad, a Magyarországi Református Egyház népének megbízatásából, a mi választott tisztségviselőink rám ruháztak. Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ez ne menekülésből történjen. Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ne politikai megrendelésre, ne képmutató, külső nyomásgyakorlásra történjen. Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ne egyházunkba férkőzött hatalomra vágyó emberek kényszerítésére történjen. Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ne számításból történjen” – fogalmazott Balog Zoltán.

Az ima további részében elég sok dologért bocsánatot kér, de azt mondja, azért nem kér bocsánatot, hogy kegyelmet kért egy általa ártatlannak hitt embernek. Azzal folytatta: „Bocsáss meg, hogy nem voltam elég éber és körültekintő, s nem láttam, milyen veszélyek leselkednek ebben a kegyelmi ügyben országunkra, nemzetünkre, egyházunkra, köztársasági elnökünkre. Bocsáss meg, ha a gyermekbántalmazás áldozatai azt érezhették, hogy magukra maradnak, nemcsak most, hanem annyiszor az életben. Védd őket akkor is, amikor mi ezt elmulasztjuk!”– kérte a püspök.

„Súlyos politikai hibát vétettem, de kegyelmi ügyben. Kegyelmet kértem. Kegyelmet akartam valakinek. És ha ezért most el kell mennem, nehogy azt higgyétek, hogy az megoldás lesz. Dehogy lesz. Harc lesz. Ezután is harc lesz. Mint ahogy mindig is harc volt” – fűzte hozzá és kijelentette azt is, hogy az egyház egysége fontosabb, minthogy azt engedje szétverni.

Balog Zoltán
lemondás

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.