Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Magyarországon is használhatók a szerbiai oltási igazolások

2021.05.04
12:50
2021.05.05
21:08
Forrás
Pannon RTV
Az ellenőrzés csupán néhány másodpercet vesz igénybe. Stábunk a mórahalmi gyógyfürdőben és a Szegedi Vadasparkban járt, mindkét helyre gond nélkül beléphettünk. Ezek területén az immunitást szerzett látogatók maszk nélkül is szabadon közlekedhetnek.
Pannon RTV/Huszár Dániel

Ha megérkezünk a mórhalmi gyógyfürdőbe, a szerbiai oltási bizonylat mellett szerbiai személyi igazolvány vagy útlevél kell, hogy megállapítsák, valóban a mi QR-kódos védettségi, azaz oltási bizonylatunkról van-e szó. Egy pillanat műve az egész, gyors a folyamat, beolvassák, leellenőrzik a személyi adatokat, és kész is van.

A szabályok szerint a fürdőben nem kell maszkot viselni, mivel minden ott tartózkodó védett a már felvett vakcina által. Az újvidéki Zoran Petrović és felesége beoltatták magukat, így hosszú idő után visszatérhettek kedvenc magyarországi fürdőjükbe.

„Az útlevelünket és az oltási igazolást kérték. Láttam, ahogy beszkennelik, azt a kódot, és minden rendben.”

A szabadkai Mihály Tibor és családja a járvány előtt sokat jártak Mórahalomra. Beoltatták magukat és ismét jöhettek csobbanni a Szerbiában kiállított igazolással.

„A pénztárnál megnézték, ellenőrizték, hogy valódi-e, és ennyi. Tehát igazolás kellett hozzá, vagy szerbiai, vagy magyar, és ennyi.”

Szerbia és Magyarország április 30-án egyezett meg abban, hogy kölcsönösen elfogadják a másik országban kiállított oltási igazolást. A fürdőbe lassan visszatérnek a vendégek.

Farkas Gábor, fürdővezető, Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, Magyarország: „Magyarországon belülről és külföldről, elsősorban Szerbia, Vajdaság részből érdeklődnek, és már elmondhatom, hogy az első napon, amikor megnyitottunk, május 1-én, szombaton, már Újvidékről egy csoport is érkezett, tehát megvan az érdeklődés, várták az újranyitás lehetőségét, és ahogy megnyitottunk, azonnal elkezdtek jönni is a vendégek.”

A fürdővezető hozzátette, a járványhelyzet miatt lejárt bérleteket, előre megvásárolt jegyeket, ajándékutalványokat június 30-ig ki lehet felhasználni.

A Szegedi Vadaspark is újranyitott. A 18 év felettiek oda is csak oltási bizonylattal léphetnek be. A szerbiait is elfogadják, érvényes személyi okmány kíséretében.

Veprik Róbert, ügyvezető igazgató, Szegedi Vadaspark, Magyarország: „A 18 év feletti szerb állampolgár felmutatja a szerb érvényes hatósági igazolását az oltottságról, vagy a védettségéről, utána az állatkertbe bejöhet, és utána tulajdonképpen ugyanolyan látogatóként nézelődhet, mint bárki más, illetve nem kötelező a maszk viselése az állatkert területén.”

A rendszer tehát jól működik, azonban az illetékesek azt tanácsolják, mielőtt útnak indulunk egy-egy magyarországi úti cél felé, tájékozódjunk, hogy az adott helyen elfogadják-e a szerbiai oltási igazolást.

Közügyek hírháttérműsorunkban bővebben foglalkoztunk a témával:

Szegedi Vadaspark
Mórahalom
Gyógyfürdő
utazás
oltási
bizonylat
igazolás
Szerbia
Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő
Szeged

Most

19:22, Frissítve: 20:12

Ég a fenyőerdő Miskolc közelében, a Bükkben

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.