Ugrás a tartalomra

Magyarországon is használhatók a szerbiai oltási igazolások

2021.05.04
12:50
2021.05.05
21:08
Forrás
Pannon RTV
Az ellenőrzés csupán néhány másodpercet vesz igénybe. Stábunk a mórahalmi gyógyfürdőben és a Szegedi Vadasparkban járt, mindkét helyre gond nélkül beléphettünk. Ezek területén az immunitást szerzett látogatók maszk nélkül is szabadon közlekedhetnek.

Ha megérkezünk a mórhalmi gyógyfürdőbe, a szerbiai oltási bizonylat mellett szerbiai személyi igazolvány vagy útlevél kell, hogy megállapítsák, valóban a mi QR-kódos védettségi, azaz oltási bizonylatunkról van-e szó. Egy pillanat műve az egész, gyors a folyamat, beolvassák, leellenőrzik a személyi adatokat, és kész is van.

A szabályok szerint a fürdőben nem kell maszkot viselni, mivel minden ott tartózkodó védett a már felvett vakcina által. Az újvidéki Zoran Petrović és felesége beoltatták magukat, így hosszú idő után visszatérhettek kedvenc magyarországi fürdőjükbe.

„Az útlevelünket és az oltási igazolást kérték. Láttam, ahogy beszkennelik, azt a kódot, és minden rendben.”

A szabadkai Mihály Tibor és családja a járvány előtt sokat jártak Mórahalomra. Beoltatták magukat és ismét jöhettek csobbanni a Szerbiában kiállított igazolással.

„A pénztárnál megnézték, ellenőrizték, hogy valódi-e, és ennyi. Tehát igazolás kellett hozzá, vagy szerbiai, vagy magyar, és ennyi.”

Szerbia és Magyarország április 30-án egyezett meg abban, hogy kölcsönösen elfogadják a másik országban kiállított oltási igazolást. A fürdőbe lassan visszatérnek a vendégek.

Farkas Gábor, fürdővezető, Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, Magyarország: „Magyarországon belülről és külföldről, elsősorban Szerbia, Vajdaság részből érdeklődnek, és már elmondhatom, hogy az első napon, amikor megnyitottunk, május 1-én, szombaton, már Újvidékről egy csoport is érkezett, tehát megvan az érdeklődés, várták az újranyitás lehetőségét, és ahogy megnyitottunk, azonnal elkezdtek jönni is a vendégek.”

A fürdővezető hozzátette, a járványhelyzet miatt lejárt bérleteket, előre megvásárolt jegyeket, ajándékutalványokat június 30-ig ki lehet felhasználni.

A Szegedi Vadaspark is újranyitott. A 18 év felettiek oda is csak oltási bizonylattal léphetnek be. A szerbiait is elfogadják, érvényes személyi okmány kíséretében.

Veprik Róbert, ügyvezető igazgató, Szegedi Vadaspark, Magyarország: „A 18 év feletti szerb állampolgár felmutatja a szerb érvényes hatósági igazolását az oltottságról, vagy a védettségéről, utána az állatkertbe bejöhet, és utána tulajdonképpen ugyanolyan látogatóként nézelődhet, mint bárki más, illetve nem kötelező a maszk viselése az állatkert területén.”

A rendszer tehát jól működik, azonban az illetékesek azt tanácsolják, mielőtt útnak indulunk egy-egy magyarországi úti cél felé, tájékozódjunk, hogy az adott helyen elfogadják-e a szerbiai oltási igazolást.

Közügyek hírháttérműsorunkban bővebben foglalkoztunk a témával:

Szegedi Vadaspark
Mórahalom
Gyógyfürdő
utazás
oltási
bizonylat
igazolás
Szerbia
Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő
Szeged

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.