Ugrás a tartalomra
Pannon RTV - archív

Maradnak a korlátozások Magyarországon

2021.03.19
08:43
2021.03.19
16:57
Forrás
hirado.hu, MTI
A Magyarországon hatályban lévő korlátozó intézkedések március 28-ig még biztosan fennmaradnak, mert rekordokat döntöget a halálesetek, a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a kormányfő kiemelte: a jelenleg hatályban lévő korlátozások változatlan formában hétfőtől még egy hétig biztosan fennmaradnak. Azt mondta, egyszerűbb lett volna két hétről dönteni, de egy héten belül sok minden változhat, ezért hoztak most intézkedést egyelőre egy hétre. Ráadásul a húsvét kockázatos időpont lesz, mert a járvány terjedése összefügg a kontaktusok számával - mutatott rá.

Orbán elmondta, a tervek szerint a jövő héten fognak döntést hozni arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd a húsvéti időszakra. Húsvétkor más szabályok kell, hogy érvénybe lépjenek, hiszen ilyenkor az emberek útra kellenek, meglátogatják a rokonaikat, meglocsolják a lányokat, asszonyokat. Ezért át kell gondolni, hogy erre most biztonságosan van-e lehetőség - fogalmazott Orbán Viktor. 

Kiemelte: az oltások számának növelése a legfontosabb védekezési eszköz. Minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint amennyien megbetegednek - mondta. Hozzátette: gyorsan kell oltani, ehhez pedig vakcina kell.

Közölte: mivel a következő két hónapban 500 ezerrel kevesebb AstraZeneca vakcina érkezik, mint amiről megállapodtak, legalább ennyi keleti vakcinát kell szerezni, hogy tudják tartani az oltási ütemet. Tárgyalnak is erről, és jó esély van rá, hogy a kiesett AstraZeneca vakcinákat kínai és orosz oltóanyaggal tudják pótolni - mondta.

Amikor eléri az átoltottság a 2,5 millió embert, el lehet kezdeni az újraindítást - jelentette be Orbán Viktor.

„A nyitás lépéseit, az újraindítás lépéseit a beoltottak számához kell kötni, egy ilyen terv hamarosan elkészül. Az a kérdés, hogy mikor kezdődik az újraindítás, mi a lehetséges idő. Nem tudok dátumot mondani a tisztelt hallgatóknak, azt tudom mondani, hogy akkor tudjuk megtenni az első újraindítási lépést, amikor minden 65 év feletti ember, aki regisztrálta magát, be lett oltva. Ehhez a mi számításaink szerint, bár mindig vannak újabb regisztrálók, ez dinamikus, de szerintünk, amikor a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor jutunk el oda, hogy minden 65 év feletti regisztrált be van oltva, és az lesz az a pillanat, hogy az oltások számának figyelembe vételével meg lehet kezdeni az újranyitást.”

A magyar kormányfő ismertette az elmúlt 24 óra járványügyi adatait is. Újabb fekete rekord dőlt meg Magyarországon. Egy nap alatt újabb 10759 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést és 213 többségében idős, krónikus beteg hunyt el. Kórházban 10264 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 1 millió 477 ezer embert oltottak be, közülük 444 ezren már a második adagot is megkapták. Az eddig regisztrált idősek fele már be van oltva. A házi orvosoknál jelenleg az AstraZeneca oltóanyag áll rendelkezésre. A Szputnyik V és a Pfizer oltóanyag a kórházi oltópontokon érhető el - közölte dr. Galgóczi Ágnes a magyar Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője: Az Európai Gyógyszerügynökség a tegnapi napon kiadta közleményét az AstraZeneca vakcinájának felhasználhatóságával, illetve biztonságosságával kapcsolatban. Az Európai Gyógyszerügynökség kijelentette, hogy vizsgálataik szerint az oltóanyag nem növeli a tromboembóliás esetek, sem a vérrögképződés kockázatát és a vakcina jótékony hatása meghaladja az esetleges kockázatokat.

korlátozás
zárás
Orbán Viktor
vakcina
koronavírus

Most

13:45, Frissítve: 13:55

Stabil az élelmiszerpiac

Stabil az élelmiszerpiac Tatjana Matić szerint. Az élelmiszerárak korlátozásáról szóló rendelet pedig június 28-ig van érvényben - emlékeztetett.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.