Ugrás a tartalomra
MTI/Bruzák Noémi

Megemlékezések Magyarországon

2020.10.06
08:00
2020.10.06
16:28
Forrás
MTI
A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

10:45 - Több mint ezeréves történelme során a magyar nép mindig a szabadságért küzdött - hangoztatta a magyar honvédelmi miniszter kedden Budapesten, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján. Benkő Tibor a Fiumei úti nemzeti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál tartott megemlékezésen hangsúlyozta, hogy nem csak a szabadság népének nevezhetjük magunkat, azt is elmondhatjuk, hogy soha, de soha nem adjuk fel a küzdelmet. A miniszter azt mondta, a magyar történelem küzdelmei nem voltak hiábavalóak, hiszen most is itt élhetünk a Kárpát-medencében magyarként, elhivatottan és elkötelezve népünk békéjéért és biztonságért.

"Ez a mai nap a gyász napja, ugyanakkor ne feledjük el, hogy a gyász nem azt jelenti számunkra, hogy búslakodni kell, hogy siránkozni kell, hanem azt jelenti, hogy vannak elődeink, vannak példaképeink akiket követnünk kell, akik feladatot róttak ránk, akik elvárják, hogy az utókor, mi és majd a jövő nemzedéke legalább olyan odaadással, felelősségteljesen gondoskodjon országunkról."

8: 30 - Katonai tiszteletadás mellett, Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján kedd reggel a magyar Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái végezték. A ceremónián közreműködött a Magyar Honvédség Központi Zenekara és a Nemzeti Lovas Díszegység is.

A központi rendezvénysorozat 10 órától a Fiumei úton, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódik, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter mond beszédet. Emellett a nemzeti sírkertben egész nap rendkívüli történelemórával, sétával várják a diákokat, érdeklődőket.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át.

gyásznap
aradi vértanúk
Magyarország
Benkő Tibor

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.