Ugrás a tartalomra
Pixabay/atrix9

Nem farkasok, hanem kutyák voltak a támadók a Bükkben

2022.04.14
18:51
Forrás
elobolygonk.hu
A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 2021 novemberétől nyolc, a bejelentők által ismeretlen fajnak, illetve farkasnak tulajdonított támadás helyszínelését végezte el. DNS-vizsgálataik szerint a támadásokat nem farkasok, hanem kutyák követték el.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a nagyragadozókkal kapcsolatos objektív tájékoztatás, valamint a megalapozatlan információk terjedésének és terjesztésének megelőzése érdekében közleményt tett közzé, melyben leírták, hogy az esetek helyszínelése során munkatársaik a nyomrögzítés mellett genetikai mintavételeket is végeztek a tetemekről, továbbá nyál- és szőrmintákat is begyűjtöttek a faji azonosítás érdekében. Az erdőkövesdi és mátranováki esetben több kutya DNS-e is azonosítható volt, tehát egy-egy támadásban több állat is részt vett. A kapott eredmények azt mutatják, hogy a kérdéses minták kivétel nélkül a kutyáktól származtak, azok nem a farkasok DNS-eivel mutattak egyezést.

Ezek az eredmények összecsengenek az elmúlt években tapasztaltakkal. Néhány esetben igazolást nyert itthon a nem kellő felkészültséggel őrzött háziállatok farkasok általi fogyasztása, de a nekik tulajdonított eseteknek csupán a töredékét okozták igazolhatóan farkasok.

A fenti eredmény jelzi, hogy az elmúlt néhány, a nagyragadozók megtelepedése óta eltelt évtized még kevés volt ahhoz, hogy a témában érdekeltek mindegyike kellően megalapozott véleményt tudjon alkotni, rendelkezzen az ismertté váló esetek tárgyilagos értékeléséhez szükséges ismeretekkel.

kutyatámadás
Bükk

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.