Ugrás a tartalomra
Pixabay/atrix9

Nem farkasok, hanem kutyák voltak a támadók a Bükkben

2022.04.14
18:51
Forrás
elobolygonk.hu
A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 2021 novemberétől nyolc, a bejelentők által ismeretlen fajnak, illetve farkasnak tulajdonított támadás helyszínelését végezte el. DNS-vizsgálataik szerint a támadásokat nem farkasok, hanem kutyák követték el.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a nagyragadozókkal kapcsolatos objektív tájékoztatás, valamint a megalapozatlan információk terjedésének és terjesztésének megelőzése érdekében közleményt tett közzé, melyben leírták, hogy az esetek helyszínelése során munkatársaik a nyomrögzítés mellett genetikai mintavételeket is végeztek a tetemekről, továbbá nyál- és szőrmintákat is begyűjtöttek a faji azonosítás érdekében. Az erdőkövesdi és mátranováki esetben több kutya DNS-e is azonosítható volt, tehát egy-egy támadásban több állat is részt vett. A kapott eredmények azt mutatják, hogy a kérdéses minták kivétel nélkül a kutyáktól származtak, azok nem a farkasok DNS-eivel mutattak egyezést.

Ezek az eredmények összecsengenek az elmúlt években tapasztaltakkal. Néhány esetben igazolást nyert itthon a nem kellő felkészültséggel őrzött háziállatok farkasok általi fogyasztása, de a nekik tulajdonított eseteknek csupán a töredékét okozták igazolhatóan farkasok.

A fenti eredmény jelzi, hogy az elmúlt néhány, a nagyragadozók megtelepedése óta eltelt évtized még kevés volt ahhoz, hogy a témában érdekeltek mindegyike kellően megalapozott véleményt tudjon alkotni, rendelkezzen az ismertté váló esetek tárgyilagos értékeléséhez szükséges ismeretekkel.

kutyatámadás
Bükk

Most

16:17, Frissítve: 17:20

Levendulanapok Szabadkán

Jótékonysági Levendulanapokat tartottak a szabadkai Vasutastelep üzletközpontjában. A látogatók levendulapalántát, vágott virágot, levendulavizet- és olajat, valamint más kézműves termékeket is vásárolhatnak.
14:47, Frissítve: 14:53

Szurkoljunk a magyar női pólósoknak!

VB-döntőt játszik 20 órától a magyar női pólóválogatott. Az ellenfél az Egyesült Államok csapata, mely a torna legnagyobb esélyesének számít.
14:41, Frissítve: 16:54

Hajnal Jenő: Az öröm és a megtiszteltetés díja ez

Emlékplakettet adományozott Hajnal Jenőnek a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság. A Magyar Nemzeti Tanács elnökének így köszönték meg munkáját az ’56-os eseményekre való emlékezés kapcsán, illetve közreműködését az emlékhelyek létrehozásában.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.