Ugrás a tartalomra
MTI/Máthé Zoltán

Orbán: Szombattól kijárási korlátozás Magyarországon

2020-03-27
12:12
2020-03-27
22:23
Forrás
MTI, hirado.hu
Március 28. és április 11. között csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából, például a bevásárlás idejére hagyhatják el otthonukat az emberek - jelentette be Orbán Viktor.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy ez nem kijárási tilalom, annál ez ugyanis enyhébb intézkedés. A kijárási korlátozást az operatív törzs rendelte el a következő két hétre.

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában részletezte: „Ez a rendelet pillanatokon belül megjelenik. Felsorolja, hogy melyek azok az alapos okok, amelyek miatt elhagyhatók a lakóhelyek és a tartózkodási helyek, igyekeztünk az alapos okokat, vagyis a kivételeket úgy meghatározni, hogy ez a korlátozás is kibírható legyen az emberek számára, hogy az élet azért élhető maradjon. Minden korlátozásnak az az értelme, hogy egyfelől világosan célra tartson, másfelől csak annyi terhet tegyen az emberekre, amit azok valóban el is tudnak hordozni”.

Kép: MTI/Krizsán Csaba

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy "elviselhető módon" próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól.

Ezért közölte: az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe.

Az új rendszer tehát szombattól, március 28-tól április 11-ig van érvényben.

A korlátozó szabályok elsősorban a társas érintkezésre vonatkoznak. Legalább másfél méter távolságot kell tartani a másik embertől, még a tömegközlekedésben is, továbbá mindenki köteles a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni.

Vendéglátó üzletben csak az ott dolgozó tartózkodhat. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

 

Kép: MTI/Kovács Tamás

Szombattól lakhely, lakás elhagyása csak a rendeletben meghatározott, alapos indokkal lehetséges.

Azok hagyhatják el otthonukat, akiknek ez munkavégzésük miatt elengedhetetlen, továbbá, akik egészségügyi szolgáltatást vesznek igénybe. Kivételt képez továbbá kiskorú gyermek kísérése is. Szabadidős sporttevékenység is végezhető egyedül, vagy másoktól legalább másfél méter távolságot tartva.

Elhagyható továbbá a lakóövezet élelmiszer vásárlása miatt, de el lehet menni egyebek között állateledelt, takarmányt árusító vállalatba, mezőgazdasági üzletbe, piacra, gyógyszertárba, trafikba és tankolni is.


 

Alapos indok továbbá a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szoruló személynek történő segítségnyújtás. Az esküvőket és temetéseket a továbbiakban szűk családi körben tartják meg Magyarországon.

A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi. Aki nem tartja be, azzal szemben intézkedést és kényszerítő intézkedést a szükségesség és arányosság követelmény betartásával alkalmazhat a rendőr. Szabálysértést követ el, aki megszegi a korlátozó intézkedéseket. A pénzbírsága 5 és 500 ezer forint közötti lehet.

Magyarország
Orbán Viktor
kijárási korlátozás
koronavírus

Most

11:46

Ne hagyjuk otthon az esernyőt!

Folytatódik a változékony időjárás térségünkben. A hétvégén a napsütés mellett több helyen záporokra, helyenként zivatarokra lehet számítani.
11:17, Frissítve: 11:24

137 éves könyvet mutattak be Székelykevén

Könyvbemutatót tartottak Székelykevén. Egy 137 éve íródott könyvet mutattak be. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a bukovinai magyarok letelepedésének történetébe és az al-dunai munkálatokba.
11:07, Frissítve: 11:12

Boszniában megszűnik a szükségállapot

Vasárnap megszűnik a március 16-a óta tartó szükségállapot Bosznia-Hercegovina egész területén. Az országban szombatra 23 fővel, 2485-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.