Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Semjén: Nemzeti céljainkból nem engedünk

2022.11.18
16:11
2022.11.18
17:15
Forrás
Pannon RTV
Radikálisan meg fogjuk emelni a külhoni magyarság oktatási-nevelési támogatását - hangzott el a Magyar Állandó Értekezlet utáni sajtótájékoztatón. Ez a 2023-2024-es tanévtől valósulhat meg - mondta Semjén Zsolt Magyarország miniszterelnök-helyettese.

A zárónyilatkozatban Vajdaság tekintetében egyebek mellett üdvözlik, hogy az április 3-ai szerbiai parlamenti választások alkalmával a magyar emberek újra a Vajdasági Magyar Szövetség mellett tették le voksukat. Ezenkívül gratulálnak, hogy a november 13-ai nemzeti tanácsi választásokat követően továbbra is a Magyar Összefogás lista tagjai vezetik a Magyar Nemzeti Tanácsot. Továbbá megállapítják, hogy a Szerbia és Magyarország közötti folyamatos kétoldalú kormányközi tárgyalások rendszere egyedülálló példája a jószomszédi viszonynak és együttműködésnek. És támogatják, hogy az Európai Unió Szerbiával folytassa a tárgyalásokat, és reményüknek adtak hangot, hogy az új tárgyalási módszertan sokkal méltányosabban fogja értékelni a végrehajtott reformok előrehaladását.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, Magyarország: „A zárónyilatkozatot elfogadta a Magyar Állandó Értekezlet, mindenki aláírta, kézjegyével ellátta a zárónyilatkozatot, Kelemen Hunor nem tudta aláírni, de Kelemen Hunor elnök úr is természetesen alá fogja írni a zárónyilatkozatot. Szeretnék köszönetet mondani a magyarországi parlamenti pártok képviselőinek, illetve a határon túli magyar pártok képviselőinek, hogy a zárónyilatkozatot támogatták, és azt, hogy itt voltak velünk, és az előadásaikkal, tájékoztatóikkal segítették a magyar kormánynak a munkáját.”

Pannon RTV

Speciális ösztöndíjprogramot indítanak a jövőben a diaszpórában élő magyaroknak, mondta a sajtótájékoztatón Semjén Zsolt. Magyarország miniszterelnök-helyettese kiemelte, eddig mintegy háromszázezer külhoni magyar gyerek oktatását támogatta az anyaország, és újabb bejelentést tett.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Magyarország: „Háború ide-oda, energiaválság ide-oda, vannak olyan stratégiai dolgok, ahol erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti céljainkból nem engedünk, ilyen a családtámogatás, a teljes foglalkoztatottság, és ennek keretében a külhoni magyarság támogatása, úgyhogy radikálisan meg fogjuk emelni az oktatási-nevelési támogatást, ez jelen pillanatban 22 ezer forint iskolaévenként, tehát amikor elkezd egy magyar évfolyamot, akkor megkapja, ezt többszörösére fogjuk emelni.”

Pannon RTV

Ez a 2023-2024-es tanévtől valósulhat meg, tette hozzá Semjén Zsolt. Magyarország miniszterelnök-helyettese egyúttal felháborodásának adott hangot, hogy az EU szégyene, hogy Szerbia még mindig nem tagja az uniónak.

Magyar Állandó Értekezlet
Semjén Zsolt
Magyarország
Potápi Árpád János
Vajdaság

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.