Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Szigorítja a határbelépést a magyar kormány, Szerbia sárga jelzést kapott

2020-07-12
11:48
2020-07-12
19:34
Forrás
hirado.hu, 24.hu
A korlátozások kedden éjfélkor lépnek hatályba.

A magyar és a szerb állampolgárokra is bizonyos korlátozó intézkedések vonatkoznak. A döntéseket mai sajtótájékoztatóján jelentette be Gulyás Gergely, a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter. A járvány több helyen fellángolt, meg kell akadályozni, hogy külföldről behurcolják a vírust – szögezte le. A magyar kormány ezért a határbelépés szigorításáról döntött, amelyek kedden éjfélkor lépnek hatályba. Magyarországon egyre kevesebb az aktív fertőzött, így az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy ez így maradjon – mondta a miniszter.

Három kategóriába sorolták az országokat.

Az országokat fertőzés alapján zöld, sárga és vörös kategóriába osztották.

A zöld kategóriába tartozó országokból magyar és külföldi állampolgár is szabadon beléphet Magyarország területére.

A sárga és a piros jelzésű országoknál azonban szigorodnak a feltételek.

Szerbia jelenleg a sárga kategóriába tartozik.

Az európai uniós tagállamok közül sárga kategóriában van Bulgária, Portugália, Románia és Svédország.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Magyarország: „Ebbe a körbe tartozik továbbá az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok. Európában vörös Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehér-Oroszország, Koszovó és Macedónia, vagy ma használatos nevén Észak-Macedónia. Továbbá Moldova, Montenegró és a környező országok közül egyedüliként Ukrajna.”

Különválnak a szabályok magyar állampolgárok, hozzátartozóik és a többiek között.

Amennyiben sárga, vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár az országba, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és akár beigazolódik a fertőzés, akár nem, karanténba kell vonulnia, negatív koronavírus-teszttel azonban kijöhet a karanténból.

A sárga jelzésű országokból érkező, nem magyar állampolgároknak akkor is 14 napos hatósági karanténba kell vonulniuk, ha a határon elvégzett vizsgálat során nem merül fel a fertőzés gyanúja. Ha felmerül, nem léphetnek be Magyarország területére.

A külföldi állampolgárok nem léphetik át a határt, ha vörös jelzéssel ellátott országból érkeznek, magyar állampolgárokra pedig szintén kéthetes karantén vár. Ezt két darab negatív koronavírus-teszttel vonhatják vissza.

Gulyás Gergely elmondta, a magyar kormány augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségeit.

„A kormány álláspontja az, hogy miután közpénzekből gazdálkodunk, ezért mindenkinek felelőssége van abban, hogy külföldre utazzon, mindenki látja, hogy melyik a zöld, és melyik a sárga ország. Arról a fertőzések számának emelkedése dönt, hogy egy ország átkerül-e a másik kategóriába, ezért ezt a kockázatot, aki elutazik maga vállalja, de mivel ma már vannak előfizetett utak a kormány augusztus 1-ig vállalja a teszteléssel kapcsolatos költségeket. Ezt követően mindenkinek, ha olyan országból érkezik haza, ami sárga vagy vörös kategóriába tartozik és a kéthetes karantént nem kívánja végig megvárni, hanem teszteket szeretne csináltatni, akkor a tesztelés költségeit magának kell viselnie.”

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely kiemelte, a tranzitforgalomra és az árukereskedelemre nem vonatkoznak az új szabályok, viszont ebben az esetben is csak akkor léphet be valaki Magyarországra, ha a határon elvégzett vizsgálat szerint nem áll fenn a koronavírus-fertőzés gyanúja.

A rendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre sem, aki a Magyarországra való belépés során igazolni tudja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. Emellett a külügyminiszter által meghatározott szomszédos állam polgárai legfeljebb 24 órára beléphetnek Magyarországra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre, és beléphetnek azok is, akik az agrárágazatban dolgoznak.

A sárga és a piros jelzéssel besorolt ország területéről a Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény résztvevője korlátozás nélkül beléphet. Az új szabályok július 15-én szerdán 0 órakor lépnek érvénybe, az országok listáját pedig a járványügyi helyzet alakulása tekintetében folyamatosan felülvizsgálják majd - fogalmazott Gulyás Gergely.

Kínán és Japánon kívül egyébként egyetlen ázsiai országból sem lehet Magyarországra utazni. Hozzátette: mivel Horvátországban az esetszám alacsony, ezért zöld kategóriában van. Kiemelte: hazai korlátozó intézkedések nem lesznek, de az operatív törzs javaslatára a kormány a határbelépés szigorításáról döntött.

szigorít
korlátozás
Gulyás Gergely
kormány
Szerbia
Sárga
jelzés

Most

16:48, Frissítve: 17:00

Jövő héten is kánikula lesz

Folytatódik a kánikula a jövő héten is térségünkben - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet honlapján. Tegnap 36,7 Celsius-fokot mértek Budakalászon.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.