Ugrás a tartalomra
MTI/Soós Lajos

Szijjártó: a külpolitika mindenkori fókuszában kell lennie a határon túli magyarok támogatásának

2021.08.26
12:48
2021.08.26
12:54
Forrás
Facebook/Szijjártó Péter
A magyar külgazdasági és külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főmegbízottját fogadta Budapesten.

Szijjártó Péter hozzátette, a magyar kormány a határon túli magyarokra erőforrásként tekint, kapocsként Magyarország és a szomszédos államok között. Kiemelte, hogy bár a nemzetközi jog több ponton rögzíti a nemzeti kisebbségek jogait, sajnos, ezek a garanciák nem mindig és nem mindenhol érvényesülnek. A magyar miniszter beszámolt továbbá arról is, hogy a környező országok közül egyedül csak Ukrajnában néz továbbra is szembe rendkívül komoly kihívásokkal a magyar közösség.

„Törekvéseink a jószomszédi kapcsolatokra, azt kell, hogy mondjam, hogy sok esetben komoly sikereket is eredményeztek, és ezek a sikerek a jószomszédi kapcsolatokban alapvetően és elsősorban a magyar nemzeti közösségek sorsát, életét tették jobbá és könnyebbé. Horvátországgal és Szlovéniával igazán súlyos kisebbségügyi kérdéseink, nyitott kérdések nem voltak. Szerbiával történelmi léptékben is a legjobb kapcsolatainkat ápoljuk jelenleg, ez azt hiszem, hogy az ott élő magyar nemzeti közösség életminőségén egyértelműen látszik.”

külpolitika
Szijjártó Péter
Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet
EBESZ

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű