Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a foci-vb - VIDEÓ

2022.11.21
06:49
2022.11.21
16:40
Forrás
magyarszó, M4sport.hu, Pannon RTV
Vasárnap este kezdetét vette a 22. labdarúgó világbajnokság, amelynek a közel-keleti Katar ad otthont.

A sportág történetében először rendezik télen a megmérettetést, de még így is óriási légkondicionált stadionokban tartják a mérkőzéseket a sivatagi hőség elkerülése érdekében. A tűzijátékkal tarkított megnyitót követően a hazai válogatott Ecuador legjobbjaival csapott össze.

Látványos megnyitó ünnepséggel elkezdődött a 22. labdarúgó-világbajnokság Katarban. Hatvanezer nézőtől a legnagyobb tapsot Hamad bin Halifa al-Tani sejk kapta, akinek jelentős szerepe volt, hogy 2010-ben a kis közel-keleti ország elnyerte a rendezés jogát az Egyesült Államok elől. A világsztárok ezúttal nem léptek fel, a koreai BTS zenekar tagja, Dzson Guk szórakoztatta a szurkolókat, a 85 éves, Oscar-díjas amerikai Morgan Freeman színész pedig arról beszélt, hogy ez világbajnokság nyitott az egész világ számára. A színpadon felvonultak az eddigi világbajnokságok kabalafigurái, és az idei tornát képviselő La'eeb is ott volt a többiek között. Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke a Katar-Ecuador mérkőzés előtt köszöntötte a szurkolókat.

Az Al Bayt stadionban megrendezett ceremóniával ünnepélyesen is megnyitották a tornát.

A labdarúgás történetének első téli vb-mérkőzése a dél-amerikai együttes fölényével kezdődött, a katari védelem korai bizonytalankodása után azonban les miatt érvénytelenítették Ecuador első találatát. A másodikat viszont már szabályos körülmények között, büntetőből lőtte Enner Valencia a 16. percben, miután a katari kapus durva szabálytalanságot követett el, szó szerint megragadta az őt kicselező csatár bokáját. Valencia második góljára sem kellett sokat várni, a 31. percben 2:0-ra növelte az ecuadoriak előnyét. Az első félidőt ecuadori fölény jellemezte, a történetük első vb-találkozóját játszó katariak csak rövid időszakokra jutottak át az ellenfél térfelére, veszélyt pedig nem igazán tudtak teremteni.

A fordulást követően alacsonyabb ritmusban zajlott a játék, ekkor is inkább az ecuadoriak akarata érvényesült, nagyobb helyzetek viszont egyik kapu előtt sem alakultak ki, így első félidei magabiztos teljesítményének köszönhetően Ecuador gazdagodott három ponttal. A vébék történetében ez volt az első eset, hogy a házigazda elvesztette a nyitómérkőzést.

A szerb labdarúgó válogatott is megérkezett Katarba. Első találkozójukat csütörtökön este nyolc órai kezdettel játsszák a torna favoritjának számító Brazilok ellen.

labdarúgás
Katar

Most

16:10, Frissítve: 16:16

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.
13:49, Frissítve: 16:36

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.