Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a 32. nyári olimpia Tokióban

2021.07.23
15:37
2021.07.29
07:40
Forrás
Pannon RTV
A nyitóünnepség látványosra sikeredett. Az eredetileg 2020 nyarára tervezett ötkarikás játékokat a koronavírus-járvány miatt halasztották 2021-re. Az már korábban kiderült, hogy nézők nem vehetnek részt az augusztus 8-áig tartó rendezvényen.

Már a nyitóünnepség előtt látványos mutatvánnyal készültek a szervezők. A stadion felett a japán légierő csapata hat repülőgéppel színes füst köröket rajzolt az égre, amelyek az ötkarikát szimbolizálták. 

Bár a stadion üres, a környéken mégis rengetegen vannak. Az elővigyázatosabbak ablakaikból figyelik az eseményeket. Sajtóinformációk szerint mintegy két-három ezer ember az ünnepség előtt demonstrálásba kezdett az olimpia ellen, de nem fajult tettlegességig a megmozdulás. 

Közép-európai idő szerint 13 órakor tűzijátékkal vette kezdetét a pazar művészeti, és egyben üzenetekkel teli háromórás előadás-sorozat, amelyben a japán jellemvonások is visszaköszöntek. Az ünnepség az Érzelmekkel egyesülve címet kapta.

Videobejátszással emlékeztek meg arra a pillanatra, amikor Tokió elnyerte a 2020-as játékok rendezési jogát. 

A hagyományoknak megfelelően neves sportolók hozták be a Japán zászlót, majd felcsendült a himnusz. Ezután egyperces néma csenddel emlékeztek a koronavírus-járvány következtében, valamint a korábbi elhunyt olimpikonokra is.

Ezt követően a sportolók bevonulása következett. Tradicionálisan, elsőként a görögök léptek a stadionba, hiszen a neves sportesemény történelmi gyökerei oda nyúlnak vissza. Őket egy menekültekből álló csapat követett, majd Izland mindössze négy sportolójával. Érdekesség, hogy a résztvevők a Japán karakterek sorrendjében vonultak be. 

Összesen 205 tagállam és a menekültcsapat vesz részt hivatalosan az ötkarikás játékokon. Ez 11 326 sportolót jelent.

A sportolók bevonulása után a beszédek következtek. Előbb Hasimoto Szejko, a szervezőbizottság elnöke, majd Thomas Bach, a NOB első embere intézett néhány mondatot a sportolókhoz, a helyiekhez, mindenkihez, akinek szerepe volt abban, hogy egy új helyzetben, a koronavírus-járvány alatt is sikerült tető alá hozni az olimpiát. Mint fogalmazott: a remény pillanata a mai. Más, mint ahogy elképzeltük, de örüljünk a pillanatnak, mert végre mind itt vagyunk, együtt - mondta. Ezt követően a japán császár hivatalosan is megnyitotta a játékokat és immár elmondhatjuk: elkezdődött a tokiói olimpia! 

A szerbiai küldöttségnek Pető Zsolt, Mačković Martin, Nemes Máté és Szilágyi Csaba személyében négy vajdasági magyar sportoló is tagja, de a zentai Szabó Szebasztián révén anyaországi színekben is szerepel egy vajdasági magyar versenyző.

Magyarországot 173, Szerbiát 86 sportoló képviseli a tokiói nyári olimpián. Kezdődik az olimpia Tokióban

Az Európa-bajnok Nemes Máté éremesélyesnek számít a kötöttfogású birkózók 67 kilogrammos mezőnyében, ahogy evezésben a Mačković Martin-Miloš Vasić kormányos nélküli kettes is, akik az olaszországi Európa-bajnokságon bronzérmet nyertek, a luzerni világkupát azonban megnyerték.

A japán fővárosba érkezéskor Vasić pozitív koronavírus tesztet produkált, a karantén letöltése után azonban már a páros javában készül a szombatra virradóra kezdődő előfutamra.

A negyedik olimpiáján induló Szilágyi Csabára nagyon erős mezőny vár 100 mellen. A döntő kiváló eredménynek számítana az óbecsei úszótól.

Pető Zsolt egyéniben és a szerbiai asztalitenisz válogatott tagjaként, csapatban is képviseli Szerbiát az ötkarikás játékokon. A temerini játékos az első fordulóban a görög Gionisszal találkozik, a szerbiai válogatott pedig Brazília legyőzésével kerülhet a második fordulóba.

A szerbiai olimpiai csapat legnagyobb aranyesélyese Novak Đoković, de a közvélemény sokat vár a címvédő, férfi vízilabda válogatottól, az olimpiai ezüstérmes, aktuális világ- és Európa-bajnok röplabdázónőktől, az Európa-bajnok női kosárlabda válogatottól és a távolugró Ivana Španovićtól is.

A magyar olimpiai csapatnak hét-nyolc aranyérmet jósolnak a szakemberek. A 34 főt számláló úszócsapatból Milák Kristófnak és Hosszú Katinkának adják a legtöbb esélyt, vívásban a kétszeres olimpiai bajnok, Szilágyi Áron megszerezheti harmadik olimpiai elsőségét, de magyar aranyérmekre kajak-kenuban, birkózásban, nyílt vízi úszásban, sportlövészetben, öttusában és vízilabdában is számítani lehet.

olimpia
Tokió
nyári
Nemes Máté
Szilágyi Csaba
Szabó Szebasztián
Ivana Španović
kosárlabda
Pető Zsolt
Mačković Martin
Miloš Vasić

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.