Ugrás a tartalomra

Szabadkán rendezték a sportmászók országos bajnokságának első fordulóját (videó)

2017.02.26
13:02
A sportmászók országos bajnokságának első fordulóját tartották a hétvégén Szabadkán
A sportmászók országos bajnokságának első fordulóját tartották a hétvégén Szabadkán. Az eseménynek a Majsai úti Általános Iskola adott otthon. A megmérettetésre Szerbia több településéről is érkeztek sportolók, valamint magyarországi versenyzők is részt vettek a rendezvényen. A verseny első napján, szombaton a gyermekek mérték össze erejüket, a második napon pedig a felnőtteké volt a terep. A felnőtt kategóriában induló legfiatalabb versenyző, Bognár Nóra 15 éves. Hét éve foglalkozik műszikla mászással, ezalatt már számos szerbiai és külföldi bajnokságon részt vett, szép eredményeket ért el. A műsziklamászás már olimpiai sportág, ezért a szabadkai sportoló tervei között szerepel az ötkarikáson való részvétel is a jövőben. Bognár Nóra, versenyző: „Mindenki sokkal idősebb nálam. Én vagyok a legfiatalabb itt. Lesz egy kis dolgom, hogy legyőzzem őket, viszont meg tudom csinálni.” falmaszas1 Mach András, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség technikai vezetője szerint Magyarországon fellendülő ágban van a sportmászás. Népszerűségének titkát abban látja, hogy egy-egy mászófeladat megoldása azonnali élményt nyújt ellentétben más sportágakkal szemben, ahol sokáig kell küzdeni a cél eléréséhez.Mach András, technikai vezető, Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség: „Én elfogult vagyok és csak jót fogok tudni mondani a sportmászásról. Attól különleges, hogy egy olyan szabadságérzést ad, amit úgy gondolom, hogy kevés más sportban tapasztalhatunk meg.” falmaszas3 A szabadkai megmérettetésen a versenyzőknek 20 út állt a rendelkezésükre, amelyeket 120 perc alatt kellett teljesíteniük. A szabályok szerint a mászók öt alkalommal próbálkozhattak feljutni a legmagasabb pontig. Bognár András, a Spartacus sportmászó tagozatának elnöke: „Nagyon örülünk, hogy a látogatottság nagy. Szerbiából jöttek Niš, Vrnjačka Banja, Belgrád, Újvidék, Szabadka. Tegnap volt a fiatalabb korosztályoknak a versenye, ahol 60 gyerek összejött egész Szerbiából és ma tartjuk a felnőtt korosztálynak a fordulót, ahol szintén várunk 60-70 versenyzőt.” Szabadkán a Spartacus Hegymászó Klubban működik sportmászó szakág, amely egyre több tagot számlál. Akik kedvet kaptak ehhez a sporthoz, azok a www.suplaninari.co.rs címen kaphatnak bővebb információt.
Szabadka
Szerbia
sportmászás

Most

15:20, Frissítve: 15:32

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.