Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Adventi forgatag Ludason

2021.12.18
17:10
2022.04.30
10:35
Forrás
Pannon RTV
A legkisebbek számára gyöngyfűzést és mézeskalács díszítést tartottak, adventi népi játszóházat szerveztek, de volt karácsonyváró népzenei koncert és karácsonyi vásár is, a falubelieket és a vendégeket pedig ünnepi finomságokkal várták.

Örömmel díszítették a ludasi gyerkőcök a mézeskalácsot, amit Zemkó Ilona foglalkozásvezető otthon készített el. A legkülönfélébb karácsonyi formákat ékesítették cukormázzal, nagyon ügyesen.

„Látom, hogy nem először találkoztak vele, szerintem a családokban szokás mézeskalácsot sütni, különösen karácsonyra, erre az ünnepre nagyon ismert ez a szokás Ludason is, és ügyesen díszítik a különböző formákat, nagyon jó ötleteik vannak, szebbnél szebb alkotások születtek, és aztán kóstolnak, nagyon is szeretik a mézeskalácsokat.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A 11 éves Égető Gabriella azért szeret mézeskalácsokat csinálni, hogy másokat megajándékozzon.
„Lassan csinálom, és próbálkozok, hogy minél szebbek legyenek.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A nyolcéves Vörös Romina a gyöngyfűzést próbálta ki, életében először. Karkötőt készített magának.

Az adventi forgatagot Fábián Mónika ötlete nyomán hívta életre idén először a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület.

Fábián Mónika: „Tavaly december óta tervezgetjük, hogy szeretnénk egy karácsonyváró népzenei koncerttel kedveskedni a ludasi lakosoknak, és arra gondoltunk, ha már arra az egy órára találkozunk, akkor miért ne találkoznánk több órára is.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Ludason nagyon erős a közösségi élet - fogalmazott Aladics Tibor, a helyi közösség elnöke.

„Több civil szervezet is működik, és ezeknek a civil szervezeteknek végül is az összefogója a ludasi helyi közösség. Mi próbálunk egy olyan átfogó szerepet játszani, hogy egész Ludas együtt érezze magát, és érezze azt az ünnepi hangulatot, amit most karácsonykor érezni kell.”

A résztvevőknek és látogatóknak karácsonyi vásárral is kedveskedtek. Az esemény keretében a szervezők a ludasi polgárokat szombat délután a helyi közösség udvarában forró teával, mézes pálinkával, forralt borral, és nagyon finom lángossal várták.

advent
Aladics Tibor
Ludas

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.
09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.