Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Bécstől Szabadkáig

2022.06.20
10:18
2022.06.20
16:07
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Filharmónia, Paskó Csaba vezényletével adott koncertet a szabadkai Zsinagógában. A műsorban Beethoven I. szimfóniáját, valamint Lányi Ernő és Gaál Ferenc szabadkai zeneszerzők alkotásait hallhatta a szabadkai közönség.

Ubori Ibolya alig várta a beharangozott koncertet, ahova férjével és baráti társaságával érkezett.
„Elsősorban azért, mert szeretjük a komolyzenét, a másik, kellemes vasárnap este van, szép környezet a Zsinagógában, az ambient is, meg szeretjük a zenét is.”

Zsiga Pál, a Szabadkai Filharmónia igazgatója elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy szabadkai zeneszerzők műveiből is muzsikálhatnak, hiszen Lányi Ernő volt a filharmónia alapítója és a Szabadkai Zeneiskola egykori igazgatója.

„Én ezt egy nagyon nagy kihívásnak éltem meg. Nekem és szerintem a többieknek is, egy Beethoven szimfóniát lejátszani egy óriási dolog, amit nálunk itt Szabadkán nem mindennap hallhat az ember. Technikailag, zeneileg is egy nagy kihívás nemcsak nekem, hanem szerintem az egész zenekarnak.”

Miért is Bécstől Szabadkáig? A koncert elnevezése utalt arra, hogy Bécsben élt Beethoven, a bécsi klasszicizmus nagy alakja, és az I. szimfóniáját Szabadkán valószínűleg még nem is játszották - mondta Paskó Csaba. A karnagy hozzátette: Lányi Ernő pedig Bécsben tanult, sokfelé megfordult, húszévesen tanult meg magyarul, majd lejött Szabadkára, és elhozta ide a bécsi zenekultúrát.

„Nagyon sok kapcsolódása van ennek a két városnak, és a ma este pont úgy sikerült, hogy ugrálva Bécs és Szabadka között, Szabadkától Bécsig, Bécstől Szabadkáig, valahol ez adta az apropóját a mai hangversenynek.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A Szabadkai Filharmónia több mint harminc tagja lépett fel, vonósokkal és fúvósokkal.

Szabadkai Filharmónia
koncert

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.
07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.