Ugrás a tartalomra
Pixabay

Darázsmarás! Méhcsípés! Mit tegyünk?

2019-08-14
11:08
2019-08-14
15:56
Forrás
Pannon RTV
A kutatások szerint a leggyakoribb allergiás reakciót okozó rovarok Európában a méhek és darazsak.

Sokunk számára csak kellemetlenséget és bosszússágot jelent a darázs vagy méhcsípés, de az erre allergiásokra nézve akár halálos kimenetelű is lehet. A méhek és a darazsak száma általában augusztusban és szeptemberben tetőzik, ilyenkor van szezonja a friss szőlőnek és körtének is. A gyümölcsök körül pedig többnyire megjelennek a darazsak is.

Fehérvári Csongort egészen addig nem is sejtette, hogy allergiás a rovarcsípésekre, amíg kertészkedés közben meg nem csípte egy méh. Az érintet felület hatalmasra duzzadt és csak egy hét elteltével enyhültek a tünetek. Orvosa ajánlására mindig tart magánál allergia elleni készítményt. „Egyeseknél fulladást vált ki. Nálam nem ennyire szörnyű, csak nagyon bedagad a csípés nyoma. Az orvosok azt ajánlották, hogy szedjek allergia elleni tablettát, amikor megcsíp” - mesélte a szabadkai férfi.

A legtöbb embernél a rovarcsípések csak kellemetlenséget okoznak, és nem szükséges az orvosi beavatkozás. Normál esetben enyhe, viszkető duzzanat keletkezik, ami néhány nap alatt elmúlik. Allergiás reakció csak ritkán alakul ki - mondta el Pajor Margit. Az általános orvos azt is hozzátette, azok akik kisgyermekkoruk óta szenvednek különféle allergiáktól hajlamosabbak a méh- és darázsméreg allergiára is. „Az egész test elpirosodik, viszketni kezd. Zaklatott állapot, remegés jelentkezik. Szédülésre is sor kerülhet, a vérnyomás esése miatt. Átmehet fulladásba is, ami egy anafilaxiás reakció kezdete. Ez csak akkor jelentkezik, ha valaki nagyon allergiás” - magyarázta az orvosnő.

A kezdetben enyhének tűnő tünetek gyorsan rosszabbodhatnak, ezért minden esetben tanácsos orvoshoz fordulni - hangsúlyozta a szakember. Az enyhébb allergiás tünetek enyhítésére szolgálnak például az antihisztaminok. Az allergiás reakciók esetén gyakran ajánlott kalcium tabletta kapcsán elmondta, a szakirodalom az utóbbi időben megkérdőjelezi annak tényleges hatását, ezért érdemes a kezelőorvos által javasolt készítményeket használni.

Pajor Margit orvosnő

A rovarcsípéseket minden esetben komolyan kell venni, mivel az allergiás reakció bármikor kialakulhat és szélsőséges esetben, segítség híján akár halálos kimenetelű is lehet. Olyan személyeknél is heves reakció alakulhat ki, akiknek korábban nem voltak allergiás tüneteik.

darázs
méh
allergia
csípés
marás

Most

22:04

Százezrek tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen vasárnap Hongkongban, azt mutatva, hogy a mozgalom továbbra is széles támogatást tud maga mögött a nemzetközi repülőtér működését megbénító ülőtüntetés után is.
21:35, Frissítve: 21:41

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Meggyilkolta családjának öt tagját, majd önmagával is végzett egy tizenéves a Volga-menti Uljanovszk megye Patrikejevo falujában - jelentették vasárnap orosz hírügynökségek.
16:10, Frissítve: 16:48

Dinnyét vegyenek!

A közkedvelt nyári gyümölcs kilóját a szabadkai tejpiacon már 15 dinárért is meg lehetett vásárolni a hétvégén. Vasárnap rengeteg friss terméket kínáltak az árusok, de vásárolókból sem volt hiány.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.