Ugrás a tartalomra

„A disznóvágás és a disznótor nem ugyanaz”

2022.01.15
13:38
2022.01.15
16:50
Forrás
Pannon RTV
Hagyományos szalmás pörköléssel és a nagyanyáink idejéből ismert tradicionális feldolgozású disznótort tartottak Padén. A baráti összejövetel célja az volt, hogy az idősebb nemzedék a fiatalokkal is megismertesse a régen közkedvelt szokást.

Ottjártunkkor már nem visított a malac, hiszen a hajnali órákban megkezdődött a tradicionális disznótor. Guba Károly jól emlékszik arra az időre, amikor állítása szerint igazi közösségi esemény volt ez a szokás: „Összejött a család, együtt csinálták. Ma már úgy van, hogy ne jöjjön senki, csak egy-kettő megcsinálják. Azt mondom, hogy a disznóvágás és a disznótor az két külön fogalom.”

A gyermekek, akik számára létrejött ez az esemény, örömmel vették ki a részüket a disznóölés minden folyamatából.

Kővágó Sztefán, Padé: „Szoktunk otthon is disznót vágni, de különbözik ettől, mert mi nem így hagyományosan csináljuk, hanem gázzal.”

Miközben készült a hájas kifli, zajlott a kolbász- és a hurkatöltéshez nélkülözhetetlen belek mosása, az idősebb korosztály anekdotáit hallgatták a fiatalok. A mostani rendezvény egyik célja az volt, hogy a gyermekek is érezzék milyen széles körűek a magyar hagyományok - mondta Komáromi Róbert a rendezvény szervezője: „Bízom benne, hogy a gyerekeket vissza lehet vinni a régi időkbe, hogy megismerjék a régi szokásainkat és hagyományainkat. Nemcsak megismerni kell, hanem ápolni és továbbadni. Azért van itt minden idős és minden fiatal is, hogy tanuljanak tőlük.”

A most első alkalommal megszervezett vigasságot igyekeznek a helyiek évről évre megtartani ezentúl is, hogy ne merüljön feledésbe ez a szokás.

disznóvágás
disznóvágás
disznótor
disznótoros
Padé

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű