Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

„A disznóvágás és a disznótor nem ugyanaz”

2022.01.15
13:38
2022.01.15
16:50
Forrás
Pannon RTV
Hagyományos szalmás pörköléssel és a nagyanyáink idejéből ismert tradicionális feldolgozású disznótort tartottak Padén. A baráti összejövetel célja az volt, hogy az idősebb nemzedék a fiatalokkal is megismertesse a régen közkedvelt szokást.

Ottjártunkkor már nem visított a malac, hiszen a hajnali órákban megkezdődött a tradicionális disznótor. Guba Károly jól emlékszik arra az időre, amikor állítása szerint igazi közösségi esemény volt ez a szokás: „Összejött a család, együtt csinálták. Ma már úgy van, hogy ne jöjjön senki, csak egy-kettő megcsinálják. Azt mondom, hogy a disznóvágás és a disznótor az két külön fogalom.”

A gyermekek, akik számára létrejött ez az esemény, örömmel vették ki a részüket a disznóölés minden folyamatából.

Kővágó Sztefán, Padé: „Szoktunk otthon is disznót vágni, de különbözik ettől, mert mi nem így hagyományosan csináljuk, hanem gázzal.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Miközben készült a hájas kifli, zajlott a kolbász- és a hurkatöltéshez nélkülözhetetlen belek mosása, az idősebb korosztály anekdotáit hallgatták a fiatalok. A mostani rendezvény egyik célja az volt, hogy a gyermekek is érezzék milyen széles körűek a magyar hagyományok - mondta Komáromi Róbert a rendezvény szervezője: „Bízom benne, hogy a gyerekeket vissza lehet vinni a régi időkbe, hogy megismerjék a régi szokásainkat és hagyományainkat. Nemcsak megismerni kell, hanem ápolni és továbbadni. Azért van itt minden idős és minden fiatal is, hogy tanuljanak tőlük.”

A most első alkalommal megszervezett vigasságot igyekeznek a helyiek évről évre megtartani ezentúl is, hogy ne merüljön feledésbe ez a szokás.

disznóvágás
disznóvágás
disznótor
disznótor
disznótoros
Padé

Most

19:04, Frissítve: 19:12

Marokkó a legjobb nyolc között, a spanyolok utaznak haza

Történelmet írt Marokkó, hiszen a válogatott története során először jutott be a világbajnokságon a legjobb nyolc közé. A gól nélküli rendes játékidőt és a hosszabbítást követően Marokkó tizenegyesekkel győzte le Spanyolországot.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.