Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Fakanalat ragadott Nosza népe

2021.09.04
17:09
2021.09.04
17:21
Forrás
Pannon RTV
A Nosza, hajrá süssünk, főzzünk elnevezésű rendezvényen 13 versenycsapat indult és mérettette meg főzőtudományát. Minden csapat szabadon dönthetett, milyen húsból készíti az ételt. A szakácsok körében a marha-, birka és csirkepaprikás volt a nyerő.

Szombaton a déli órákban már javában főttek a pörköltek és a paprikások a noszai iskola udvarán. A rendezvényre a falu apraja-nagyja ellátogatott.

Masa Ilona minden évben részt vesz a főzőversenyen. Most barátai kérésére marhapörköltet készített: „Marhapörköltet készítünk, és most főzzük hozzá a krumplit. Hagyományosan készítjük, megpároljuk a hagymát, felöntjük vízzel, belerakjuk a húst hozzá és így főzzük a pörköltet.”

Kis János nagymamájától tanult marhapörköltet főzni. A rendezvényen bemutatta tudását: „A hagymát megpirítjuk, megpörköljük. Majd teszünk rá borsot, azt is megpörköljük paprikát is egy picit megpörköljük, de vigyázunk rá, hogy nehogy keserű legyen a végeredmény. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Sokan tiltakoznak a babérlevél ellen, de én azt is teszek bele. Szemes bors, fokhagyma, és ennyi.”

A rendezvényt mindig a noszai templom védőszentje, Szent Ágoston napjához, augusztus 28-hoz legközelebb eső hétvégén tartják.

Kovács Elvira, szervező: „Ez a rendezvény már hagyományossá vált nálunk, az idén tizenegyedik alkalommal szerveztük meg. A történet úgy kezdődött, hogy a fiatalok összejöttek ugyanígy augusztus végén és csináltak maguk között egy kis főzést. A következő évben pedig már főzőversenyt szerveztünk. A fontossága az, hogy ez egy kicsi falu, és ezzel az egy alkalommal tudjuk összehozni a falu lakosságát.”

A noszai eseményt a szabadkai önkormányzat is támogatta.

Bognár Pásztor Hajnalka, mezőgazdasággal megbízott tag, Szabadka VT: „A tavalyi rendezvények meghirdetésre kerültek, és ki is írtuk a pályázatokat, de sajnos nem bírtuk a rendezvényeket megtartani a vírushelyzet miatt. Most külön örülök annak, hogy az idén sikerült.”

Az eseményt kötélhúzás és művelődési műsor zárta.

Nosza
főzőverseny
kötélhúzás

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű