Ugrás a tartalomra
Pixabay/guciuksg

Félbehagyták a világ első ökológiaiállam-kísérletét

2021.11.28
08:00
2021.11.28
08:25
Forrás
elobolygonk.hu
Srí Lanka múlt hétvégén felhagyott azzal a törekvésével, hogy a világ első teljesen ökológiai gazdálkodást folytató nemzete legyen, és azonnal feloldották a növényvédő szerek és más mezőgazdasági alapanyagok beviteli tilalmát.

A Srí Lanka-i Mezőgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy véget vetnek az összes mezőgazdasági vegyi anyag, köztük a gyomirtó és növényvédő szerek szélesebb körű tilalmának.

A műtrágya behozatala főképp az ország fő exportcikkének számító teaültetvények összeomlásának elkerülése miatt vált rendkívül sürgetővé. Az először májusban bevezetett importtilalom után hatalmas mezőgazdasági területeken állt le a termelés. Az ország az elmúlt héten már súlyos áruhiánnyal küzdött, a rizs, a zöldségek és más alapvető élelmiszerek ára gyakorlatilag megduplázódott. A szupermarketekben már korlátozták a rizsből eladható mennyiséget is, vásárlónként mindössze öt kilogrammot engedélyezve. Srí Lanka a múlt hónapban bezárta egyetlen olajfinomítóját is, miután kifogyott a kőolaj importjára szánt dollárból. Gotabaja Rajapaksa elnök azért vezette be a vegyszerek behozatali tilalmát, hogy Srí Lanka a világ első száz százalékban biogazdálkodással működő államává váljon.

Sri Lanka
ökológia
kísérlet

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.