Ugrás a tartalomra
Pixabay/byrev

A globális szén-dioxid-kibocsátás 2022-ben továbbra is rekordszintű marad

2022.11.15
12:05
2022.11.15
13:11
Forrás
greendex.hu
Európában 0,8%-kal, Kínában pedig 0,9%-kal csökkent a CO2-kibocsátás 2022-ben, miközben a világ kibocsátása 1,7%-kal emelkedett.

A globális szén-dioxid-kibocsátás 2022-ben továbbra is rekordszintű marad, és a Global Carbon Project tudományos csoportja szerint semmi jele annak, hogy csökkenne, amire sürgősen szükség lenne ahhoz, hogy a felmelegedést 1,5°C-ra korlátozzuk. Ha a jelenlegi kibocsátási szintek fennmaradnak, akkor 50% az esélye annak, hogy a globális felmelegedés kilenc éven belül meghaladja az 1,5°C-ot. Az új jelentés 2022-re 40,6 milliárd tonna teljes globális CO2-kibocsátást prognosztizál. Ezt a fosszilis CO2-kibocsátás táplálja, amely az előrejelzések szerint 2021-hez képest 1,0%-kal emelkedik. A szénből és az olajból származó tervezett kibocsátás a 2021-es szintek felett van, az olaj pedig a legnagyobb mértékben járul hozzá a teljes kibocsátás növekedéséhez. Az olajkibocsátás növekedése nagyrészt a nemzetközi légi közlekedésnek a világjárvány miatti korlátozások utáni késleltetett fellendülésével magyarázható.

Az idei szén-dioxid kibocsátási adat azt mutatja, hogy a fosszilis kibocsátások növekedésének hosszú távú üteme lelassult. Az átlagos növekedés a 2000-es években érte el az évi +3%-os csúcsot, míg az elmúlt évtizedben a növekedés évente körülbelül +0,5%-os volt. A hatás csökkenthető lenne, azonban az erdőirtásból származó kibocsátás felét ellensúlyozza az újraerdősítés vagy az új erdők révén történő szén-dioxid-elvonás, és a kutatók szerint az erdőirtás megállítása és az erdők helyreállítására és bővítésére irányuló erőfeszítések fokozása nagy lehetőséget jelent a kibocsátás csökkentésére.

Az egyik gigász szennyező, az Amerikai Egyesült Államok 1,5%-kal magasabb adatokat produkált. AZ USA-ban a háború és az energiaválság lehet a nagyobb levegőszennyezés oka, és különösképpen az, hogy ennek nyomán Amerika folyamatosan fokozza a fosszilis energiahordozók kitermelését.

Kínával más a helyzet, ott az újonnan felerősödött koronavírus-járvány, és az azt követő részleges lezárások miatt csökkent a CO2-kibocsátás. Kimagasló csökkenés volt megfigyelhető a földi és légi közlekedésben.

Egyébként a kibocsátott szén-dioxid 40%-a szénégetésből, 33%-a olajéból és csak 22%-a származik a földgázból. A globális szénszennyezés továbbra is nő, de már nem akkora mértékben, mint 10 vagy 15 évvel ezelőtt. 

CO2
Kína
Európa
környezetvédelem
szén-dioxid-kibocsátás

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.