Ugrás a tartalomra

A „gyorshajtók” már a bálnákat is veszélyeztetik

2023.10.20
12:48
Forrás
greendex.hu
A védelmükre létrehozott „go slow” zónákban nem lassítanak a hajók.

A Oceana környezetvédelmi szervezet friss jelentése szerint a hajók több mint 80%-a halad át lassítás nélkül a kihalás szélére sodródott északi simabálnák védelmére létrehozott „go slow” zónákon. Az északi simabálna egykor nagy tömegben volt jelen az óceánban, számuk napjainkra 340-re zuhant. Mióta a bálnavadászat véget ért, a leggyakoribb halálok körükben a hajókkal való ütközés. Ehhez képest az Oceana azt közölte, hogy elemzéseik szerint 2020 novembere és 2022 júliusa a kötelező lassú zónákban a hajók 84%-a, míg az önkéntes lassú zónákban 82%-uk követett el gyorshajtást.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal értékelése némileg ellentmond a Oceana adatainak, azt közölték, hogy méréseik szerint a hajók 80%-a betartja a sebességkorlátozásokat. Ezzel együtt azt is hangsúlyozták, hogy más módszertannak dolgoznak, mint a környezetvédelmi szervezet. A bálnák nem az egyetlenek akik szenvednek a hajóktól. A szakemberek tudnak teknősökről, melyek más fajokkal együtt szinte megsüketülnek a zajtól, melyet a hajók motorja kelt. Ez olyannyira komoly probléma, hogy a tudósok szerint az emberi zaj legalább akkora károkat okoz a tengerekben mint a túlhalászat vagy épp az éghajlati válság.

bálna
környezetvédelem

Most

21:05, Frissítve: 21:14

Szédületes mérkőzést hozott a 173. örökrangadó

Szenzációsan kezdte a szerbiai labdarúgó Szuperliga 2023/24-es idényének rájátszási szakaszát a Crvena zvezda a Partizan ellen. A drámai összecsapáson 3:2-re nyertek a piros-fehérek, és 10 pontra lógtak el a fekete-fehérektől.
19:25, Frissítve: 19:33

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának második szombati mérkőzésén.
17:07, Frissítve: 19:09

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.