Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Gyümölcsszenteléssel kezdődött, programkavalkáddal folytatódik a hajdújárási Szüreti Napok

2022.09.17
08:01
2022.09.17
16:37
Forrás
Pannon RTV
Az ünnepélyes megnyitó és gyümölcsszentelő szentmise után elstartolt tegnap délután a hajdújárási Szüreti Napok. A megnyitó után csőregével várták a résztvevőket.

A program szombaton reggel labdarúgó-mérkőzéssel folytatódott, majd motoros találkozó várta az érdeklődőket. Ma este kollégánkkal, Kiss Jánossal, azaz Manóval retro buli mellett lehet majd szórakozni.

Pannon RTV

Az 54 éves hagyománnyal rendelkező hajdújárási Szüreti Napokat először Nosziján Sándor tanító álmodta meg, aki fontosnak tartotta, hogy az egész éves kemény munka után a termelők szüretkor megünnepeljék a termést és hálát adjanak érte.

Kovács Elvira, termelő, Nosza: „A szilva, én magamról beszélhetek, nagyon jó termés volt, annak ellenére, hogy mindenki tudja, hogy több hónapon át nem volt csapadék.”

Mintegy 15 évvel ezelőtt állt át gyümölcstermesztésről zártrendszerű konyhakerti termelésre a noszai Kis Torma András. Azt mondja, a szabad ég alatt termelt kultúrákban kárt okozott a hosszan tartó szárazság.

„Pont, mikor az első két-három kötés lett volna a sárgadinnyén és a görögdinnyén is, pont akkor jött rá a forróság, a meleg. Hiába locsoltuk mi, csöpögtetőrendszerrel locsolunk, éjjel nappal szinte ment a víz, de nem tudott annyi nedvességet felszívni, amennyit kellett volna, és szemmel látható volt, hogy lankadtak a növények.”

Pannon RTV

Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a Szüreti Napokon arról is beszélt, hogy Szerbiának nincs olyan kárenyhítő alapja, amelyből a mezőgazdasági termelőket elemi csapások esetében támogathatnák.

„Nincs egy olyan keret, amelyet ilyen esetben a mezőgazdasági termelők tudnának használni, illetve a biztosítók sem aszály ellen nem tudják biztosítani, sem a termelők a területet aszály ellen. Ez egy plusz problémát jelent számukra. Mi mindenképp az elkövetkező időszakban kezdeményezni fogjuk, hogy a minisztérium vagy a kormány próbáljon meg egy ilyen alapot létrehozni. Hogy erre sor kerül vagy nem, ezt nem tudom ebben a pillanatban.”

Pannon RTV

A megnyitón elhangzott, több fejlesztés is megvalósult az elmúlt időszakban Hajdújáráson.

Sövény Rudolf, szabadkai önkormányzati képviselő, VMSZ: „Szeretném kiemelni, és nagyon örülünk neki, hogy a Szabadka-Szeged vasútvonal megépült, a szerbiai rész teljesen elkészült, el is indult már a közlekedés, a tehervagonok már szállítják az árut. Minden éjszaka, halljuk mi hajdújárásiak, ahogy közlekednek.”

Vasárnap családi programokkal készülnek a szervezők, ingyenes légvár várja majd a gyerekeket és kultúrműsor keretében köszöntik majd azt a 16 gyermeket és szüleiket, akik az elmúlt egy évben születtek a településen. Délután pedig Ecsedi Péter és Király Viktor koncertjével zárul a hagyományos hajdújárási Szüreti Napok.

szüreti napok
Hajdújárás
gyümölcsszentelő
Fremond Árpád

Most

10:34

Megérkezik végre az igazi tél?

Vajon milyen időnk lesz februárban? Annyi biztos, hogy folytatódik a változékony időjárás térségünkben, a csapadákos időjárás is jelen lesz hó és eső formájában - jelenti a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
10:21, Frissítve: 10:37

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.