Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Jó móka kenyeret dagasztani és sütni

2021.08.20
14:21
2021.08.20
17:07
Forrás
Pannon RTV
Szent István-napi foglalkozást szerveztek Bezdánban. A búzaszemtől a kenyérig elnevezésű esemény részeként a gyerekek a dagasztás és a kovászos kenyérsütés fortélyait tanulhatták meg.

Az egész napos programban a sütés mellett Szent István történetéről tanultak, valamint csoportmunkákban és szabadtéri játékokban is részt vettek.

Aki a búzaszemtől a kenyérig foglalkozáson részt vett, megtanulhatta, hogyan kell dagasztani, majd pedig sütni az igazi kovászos kenyeret.

A csemeték izgalommal gyúrták, dagasztották a péksüteményeket a bezdáni helyi közösség nagytermében. Bojić Emina barátnőjével, Fica Andreával érkezett az eseményre:
„- Csinálunk cipókat, megformáztuk, majd megsütjük, és elvisszük majd a templomba.
- Csak lisztet, sót és vizet használtunk hozzá.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az eseményen 20-an vettek részt. A kenyértészta készítése után a helyi közösség udvarán közös játékra is lehetőség nyílt.

Bojić Dávid, résztvevő: „Fogunk majd versenyezni, kapunk koronákat és akinek több koronája van, az valamilyen játékot választhat.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A kovászos kenyérsütés titkát Német Bálint Esztertől, a Vajdasági kovászolók klubjának alapítójától tudhatták meg a gyerekek. Eszter több éve foglalkozik kovászos péksütemények készítésével: „Ennek a kenyérnek az a titka, hogy természetes kovásszal készül. Ebben a kenyérben csak liszt, víz és só van, nem használunk élesztőt, hanem úgy, ahogy a nagyanyáink készítették. Úgynevezett kovászt készítünk, amibe természetes élesztőgombák és tejsavbaktériumok segítségével képződnek buborékok, és ettől lesz légies a kenyér.”

A szervezők fontosnak tartották, hogy a program részeként a gyerekek megismerjék Szent István történetét.

Seres Tamara, elnök, Bezdáni Hidak Polgári Egyesület: „Ma a gyerekeknek Szent István-napi foglalkozást tartunk, azzal a céllal, hogy a gyerekek megismerkedjenek Szent István nevével és történetével és az új kenyér készítésével.”

A gyerekek által készített péksüteményeket a vasárnapi misén fogják megszentelni.

Bezdán
kenyér
új kenyér
új kenyér ünnep
Szent István
Szent István-nap

Most

10:56, Frissítve: 11:05

Roland Garros - Đoković a favorit

A címvédő és világelső Novak Đoković számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon..

Népszerű