Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Karácsonyi készülődés

2018-11-30
14:04
2018-11-30
16:05
Forrás
Pannon RTV
Két nap múlva advent első vasárnapja. A szabadkaiak egy része már megvásárolta az adventi koszorút. Bár karácsonyig több mint három hét van még hátra, sokan az ajándékokat is megvették már.

A Szabadka központjában sötétedés után sétálók már megcsodálhatták a karácsonyi világítást. Az ünnepi hangulatot a több színben pompázó égők biztosítják.

Napközben pedig a korzón 20-30 százalékos akciók várják az ajándékot keresőket. A legtöbben mégis a szabadkai Tejpiacon nézelődnek. Baracskai Imre, Szabadka: „Készülődik az asszony, már süti a kalácsokat. Disznóvágásra is készülődünk. Várjuk haza a gyerekeket. Az ajándékokat vásároljuk. Apránként készülünk, ahogy az idő megengedi.

A vásárlók között akadnak olyanok is, akik a családjuk számára saját kezűleg készítik el az adventi koszorút. Ehhez különböző anyagokra van szükségük. Szombati Sára, Szabadka: „Ezt mindig organikus, természetes anyagokból készítjük el, amit az erdőben találunk. A száraz makktól a fűzfa ágig bármit használunk. Minden évben máshogy néz ki. Kicsit eklektikus, de mi így szeretjük.”

A Tejpiacon a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó díszek ára 400 és 2000 dinár között mozog. A visszafogott és olcsó koszorúktól kezdve a gazdagon díszített és drágább kompozíciókig sokféle dísz található standoknál. Tóth Mária, árus,Tejpiac, Szabadka: „Vannak deszka-alapok, amelyekre ragasztópisztollyal ragasztom fel a dolgokat. De vannak olyan koszorúk, amiket szalmából csinálok. Bevonom fenyővel, és úgy ragasztom rá a többit.”

A Tejpiacon karácsonyi díszeket árulók elégedettek a vásárlók forgalmával. Elmondásuk szerint naponta 10-15 adventi koszorút is eladnak. De annak sem kell aggódnia, aki még nem vette meg az adventi koszorút. Biztosan jut mindenkinek.

karácsony
advent

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 19:30

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.