Ugrás a tartalomra

A madaraknak segítség, ha nem gereblyézzük a leveleket

2023.10.23
20:07
2023.10.23
20:24
Forrás
greendex.hu
Azt javasolják, hogy a bokrok között és alatt, ahol sincs gyep, hagyjuk meg vagy akár a gereblyézett levelekből vastagítsuk is ezt a szőnyeget.

A madaraknak segítség, ha nem gereblyézzük a leveleket - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A cikk szerint a madarak és a rovarok szempontjából az avar eltávolítása káros. Az MME középutas megoldást javasol. Azt írják, a legjobb megoldás az, hogy ha a nyílt gyepen össze is gereblyézzük a hullott faleveleket, a bokrok között és alatt, ahol amúgy sincs gyep, meghagyjuk vagy akár a gereblyézett levelekből vastagítjuk is ezt a szőnyeget.

A levelek nem csupán bomlásuk során biztosítanak tápanyagot a talaj számára. Az avar melegében megbúvó rovarok fontos tápanyagforrást jelentenek a madaraknak az élelemszegény ősz végi, téli időszakban így a gereblyézéssel és az levek elhordásával egyszerre több fajt is nehéz helyzetbe sodrunk. További megoldás, ha a kert kevésbé zavart részén egy-két nagyobb levélkupacot alakítunk ki, és azt szélhordás ellen nagyobb ágakkal lefedjük, a telelő sünök és békák számára.

A lombseprés és a falevelek műanyag zsákokba történő gyűjtése nem tesz jót sem a kertnek, sem élővilágának. A fűnyírás kapcsán azt írják, hogy érdemes legalább a bokrok között, illetve ezek tövénél meghagyni olyan nyíratlan foltokat, ahol a füvek és a gyep egyéb lágyszárú fajai, téli táplálékbázist képezve, magot tudnak érlelni és szórni. Ezek a hullott levelek védelmében, takarásában egészen tavaszig természetes táplálékot jelentenek az áttelelő madaraknak.

avar
madarak
környezetvédelem

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.