Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Malacot az ünnepi asztalra!

2021.12.28
14:24
2021.12.28
16:53
Forrás
Pannon RTV
Szilveszter előtt három nappal nagy a kereslet a malachús iránt a szabadkai hentesüzletekben. Kilóját 500-tól 570 dinárért lehet megvásárolni.

Az emberek többsége várhatóan családi és baráti körben búcsúztatja az óévet, így jól fogynak az ilyenkor népszerű egyéb hústermékek is, de most egyértelműen a malac a sláger. Elkészítéséhez pedig mindenkinek megvan a maga egyedi receptje.

Sokan nem vesznek egész malacot, csak egy szép darab csontos malachúst. Szakemberek szerint a legfontosabb, hogy elegendő időt szánjunk a sütésre. A türelem ugyanis legalább olyan fontos a sikerhez, mint a jó recept. A malachús megválasztásánál fontos, hogy a bőr alatt legyen rajta legalább 1-1,5 centis, szalonnás réteg.

Kiss Judit: „Saját magam szoktam fűszerezni előtte már egy nappal, hogy jól átjárja a fűszer, teszek bele sót, fokhagymát, egy pici ételízesítőt, borsot, hát meg egy pici almát úgy mellé, nekem az úgy nagyon kellemes, amikor megsül. Szerintem nem drága a malachús. Szerintem egy szilveszterre mindenképpen megéri.”

A pácolástól jobb ízű lesz a malachús, és lerövidül a sütési idő. Alapszabály, hogy a fiatal malac zsenge húsát nem szabad túlfűszerezni.

Túru Antal: „Nincs neki nagy titka. Besózom, egy kis ételízesítő, és hagyom állni pár óra hosszáig.  Nem mindjárt sütöm, hanem pár órát hagyom pácolódni. Jól meg kell sózni és jól megsütni, hogy ropogós legyen a bőre.”

A fiatal malac gyenge bőrét sütés közben tilos locsolni, mert felázik. A sütés legvégén azonban meg lehet spriccelni hideg vízzel, ettől ropogósabb lesz. A süldő malac vastagabb bőrét nyugodtan öntözgethetjük a keletkező szafttal vagy akár sörrel is. Tálalás előtt a malacsültet nagyjából 15 percet kell pihentetni, hogy omlósabb legyen.

Beindult az igazi roham a hentesboltokban. Tina Kovačić hentes is azt mondja, alig győzik feltölteni a pultokat és a hűtőket friss áruval.

„A malac nagyon kelendő. Az ára 500 dinár. Viszik a kocsonyának valót is, nem tudom miért, de még mindig megy a köröm, fül, farok. A köröm 150 dinár, a fül meg a farok 200 dinár. A csevapot és a plejskavicat is keresik. Ezek kilójának ára 550 dinár.”

Aki báránysültet is tenne a szilveszteri asztalra, mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, a bárányhús kilója ugyanis 820 dinár. Az egész kacsa, liba és a pulyka kilója 500 dinár.

malachús
szilveszter

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.