Ugrás a tartalomra
Tanjug/Victoria Jones/PA via AP

Még mindig könnyedén eljuthatunk a közeli tengerpartokra

2021.07.28
16:19
2021.07.28
16:49
Forrás
Pannon RTV
A nyaralási szezon kellős közepén járunk, sokan indulnak még mindig útnak. Idén a szerbiai állampolgárok által leginkább látogatott nyaralási célpontok Albánia, Montenegró, Görögország és Horvátország.
Tanjug/Victoria Jones/PA via AP

A Szerbiából való beutazás Montenegróba és Albániába jelenleg zökkenőmentes. A határon az útlevélen vagy személyi igazolványon kívül más okmányokat nem kérnek. A szállásfoglalás sincs oltási igazoláshoz kötve.

Pannon RTV

 Albániában zárt térben kötelező a maszkviselés, azt ott nyaralók elmondása szerint azonban, ezt nagyon kevesen tartják be.

Jász Csilla: „Kijárási tilalom van érvényben éjféltől hajnali 6-ig, erre is azt kell mondanom, hogy nem tartják be. Fura volt, mert másfél év után úgy éreztük magunkat, mintha nem lenne járvány, és ez sokat segített abban, hogy jól érezzük magunkat.”

Pannon RTV/Jász Csilla

Görögországba belépéskor, a 12 éven aluli gyerekek kivételével, kötelező a teljes oltásról szóló igazolás, a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy a 48 óránál nem régebbi negatív gyorsteszt felmutatása, valamint kötelező kitölteni az úgynevezett PLF-regisztrációs adatlapot legalább 24 órával a várható érkezés előtt. Ezeket a határon szigorúan ellenőrzik, egyes esetekben PCR-tesztet is végeznek.

Pannon RTV

Bíró Orsolya: „Természetesen mindenhol ki van írva, hogy zárt térben a maszkhasználat kötelező, illetve az előírások is olvashatóak voltak a szálláshelyen is. Nem volt annyira szörnyű a helyzet, mint gondoltuk, természetesen, ahogy itt is megszoktuk, a boltokban a maszkokat feltettük.”

Pannon RTV

Horvátországban a járványügyi intézkedések hasonlóak, mint itthon. Zárt térben kötelező a maszkhasználat, és a szolgáltatások igénybevétele sincs oltási igazoláshoz kötve.

Husnyák Andrea: „Az oltási papír volt kötelező, illetve a PCR-teszt vagy az igazolás arról, hogy valaki átesett a koronavíruson, és ezt kizárólag a horvát határon kérték belépéskor. Ettől kezdve már senki nem kért semmit.”

Pannon RTV/Jász Csilla

Egyelőre tehát a környező országokba könnyedén utazhatunk. Az oltottak előtt szinte semmi akadály nincs, pár ország pedig nem tesz különbséget a védettek és a beoltatlanok között sem. Ez a helyzet azonban napról napra változhat. Közvetlenül az utazás előtt mindenképpen javasolt az adott ország beutazási szabályairól tájékozódni.

nyaralás
Albánia
Görögország
Horvátország

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.