Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megszentelték az új búzából sült kenyeret Zentagunarason

2021.08.23
10:46
2021.08.23
17:44
Forrás
Pannon RTV
Az új búzából készült kenyeret immár 20. alkalommal ünnepelték műsorral Zentagunarason.

A programok még szombaton elkezdődtek, amikor a sporté volt a főszerep, majd vasárnap főzőversennyel, gyerekprogramokkal, művelődési műsorral várták a kilátogatókat.

Pannon RTV

Tartalmas művelődési műsorral készültek a szervezők Zentagunarason, a nyári színpadnál. Helyi fiatalok is felléptek.

Budimcsevity Edvárd, Zentagunaras: „Én nagyon jól érzem magam, és ahogy nézem, a többiek is, mert nagyon jó a hangulat mindenhol. Nagyon fontos ünnep, már egy hagyomány itt és ezért fontos, hogy minden évben ezt megoldjuk.”

Pannon RTV

Az ünnepségen megáldották az új kenyeret, majd pedig meg is szegték azt.

Horváth Ákos, káplán, Magyarkanizsa: „Zentagunaras számára nagyon fontos ez az ünneplés, hiszen közösségteremtő jelentősége is van. Ilyenkor összejön a falu apraja-nagyja, találkoznak olyan emberek is egymással, akik év közben kevésbé, hazajönnek a faluba olyan emberek, akik elszármaztak innen, mert a kenyérszentelő mindig egy olyan közösség rendezvény, amire érdemes hazajönni.”

Az eseményen Fekecs József tanácselnök, valamint Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője mondott ünnepi beszédet. A rendezvény kiemelt jelentőséggel bír a településen - mondják a szervezők.

Sípos Hajnalka, elnök, Végrehajtó Bizottság, Zentagunaras HK: „Zentagunaras többségében mezőgazdasággal foglalkozó terület, itt a gazdáknak ez az első alkalom, amikor lezajlik az aratás, az új búzából megsüthetik a kenyeret, és ezt az új kenyeret megszenteljük, és közösségi ünnepre van lehetőség.”

Pannon RTV

A kétnapos program vasárnap este Péter Szabó Szilvia és zenekarának akusztikus koncertjével zárult.

Zentagunaras
új kenyér
új kenyér ünnep
új kenyér ünnepe
Szent István-nap

Most

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.