Ugrás a tartalomra
Pixabay/monicore

Sünök lehetnek a lehullott levelek, gallyak alatt!

2021.03.03
13:42
Forrás
MTI
Vigyázzunk a lombhalmok alatt megbúvó sünökre a tavaszi kertrendezés idején! - erre figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja.

A sünök védelme érdekében azt ajánlják, hogy ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün. Különösen óvatosnak kell lenni a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat. Ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük nevelgetni őket, ehelyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat.

A sünök védelméről további részletes tájékoztatás olvasható az MME oldalán.

sün
kert
búvóhely
vigyázat

Most

Népszerű