Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Szármafesztivál nyolcadszor is

2021.11.06
17:39
2021.11.06
18:19
Forrás
Pannon RTV
Több mint 50 csapat nevezett be a főzőversenyre a 8. topolyai Szármafesztiválon. A főzőverseny mellett koncertek, kézműves kiállítás és különféle gasztrotermékek vására is várta a kilátogatókat.

Bográcsban és cserépedényben rotyogott a szárma a topolyai vásártéren. Farkas Tamás csapatával már évek óta részt vesz a versenyen, kétszer pedig éremmel tértek haza.

„A leghagyományosabban készítjük, tehát csak savanyú káposzta, a hús, a rizs, a fűszerek benne, a füstölt kihagyhatatlan az egészből, a tüzelése nem gázos, hanem fás, csutkás, és a legjobb az egészben, a csapatszellem.”

Orosz András csapatával már nem először jött el a Szármafesztiválra. Mint mondta, mindig kimagasló eredményeket értek el.

„A jó szármához jó hús kell, jó szalonna, jó rizsa. Hagyományos szárma a legbiztosabb, az a nyerő.”

A fesztivál immár egy nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát, ugyanis több külföldi csapat is részt vett a főzőversenyen. Az egyik legjelentősebb és leglátogatottabb gasztrofesztivállá lett itt a régióban - mondta Szatmári Adrián, Topolya polgármestere.

„Az első Szármafesztivált a Tájházban szerveztük meg, akkor körülbelül 10 csapat vett részt ezen a rendezvényen, ma pedig itt, a Vásártéren több mint 50 csapat van jelen, és én azt gondolom, hogy ez tovább fogja javítani a minőségét ennek a rendezvénynek, és tovább fogja növelni a népszerűségét is ennek a rendezvénynek.”

A szervezők célja 2013-ban az volt, hogy egy olyan gasztrofesztivált rendezzenek Topolyán, amilyen még nincs Szerbiában. Így esett a választásuk a szármára, amely egy közkedvelt ételnek számít térségünkben is.

Tölgyesi Huba főszervező: „Az alapja a kezdetektől fogva megmaradt a rendezvénynek, tehát ami a lényege, a főzőverseny. Ezt szeretnénk, ha így is maradna a jövőben is, meg ez, hogy összejöjjenek az emberek, és ennek a rendezvénynek ez a legnagyobb ereje.”

A Szármafesztiválon a koronavírus elleni védőoltás felvételére is lehetőséget biztosítottak a szervezők. A Pfizer és a Sinpoharm vakcinák közül lehetett választani.

Szármafesztivál
Topolya
Szatmári Adrián
Tölgyesi Huba

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.